Linkse “inclusiviteit” geldt niet voor Pim Fortuynstraat

Linkse “inclusiviteit” geldt niet voor Pim Fortuynstraat 

18 juli 2019 - 11:54

Mijn stad krijgt een Pim Fortuynstraat. Op initiatief van lokale partij Hart voor Den Haag gaat het college op zoek naar een geschikte locatie. Het is dus nog onbekend waar de straat precies komt, maar ik ben blij dat mijn stad de vermoorde politicus eert. Toen Fortuyn werd vermoord was ik negen jaar oud. Heel veel heb ik er destijds allemaal niet van meegekregen. Wat ik wél meekreeg, is dat mensen Fortuyn allemaal heel erg vonden. Mijn meester op de basisschool ging zelfs zo ver dat hij de klas vermanend toesprak: “Ik hoop toch niet dat iemands ouders op Fortuyn gaan stemmen!” Pim Fortuyn was eng, gevaarlijk, en ga zo maar door. De rest is bekend.

Jaren later keek ik op YouTube de fragmenten van Pim Fortuyn terug. Wat ik zag was geen racist of fascist, maar een intelligente man die met nuance problemen aan de kaak stelde die tot dan toe niet konden worden besproken. Geen haatdragend gedachtegoed, maar wel een heldere kijk op de integratieproblematiek. Als ik de beelden van Fortuyn terugzie, verbaas ik me elke keer weer. Hoe konden zoveel mensen toch denken dat deze genuanceerde academicus - een flamboyante homoseksueel bovendien - een reïncarnatie van Adolf Hitler was? Alsof half Nederland in de greep was geweest van collectieve verstandsverbijstering.

Gezien de enorme politieke impact van Fortuyn en zijn tragische einde, is een eerbetoon in de vorm van een straatnaam niet meer dan terecht. Zou je denken. Maar al snel doken er tegenstanders op. Fatima Faïd, raadslid voor de Haagse Stadspartij, meent dat “alleen Pegida sneuneuzen” zitten te wachten op een Pim Fortuynstraat. Ook Arjen Kapteijns, fractievoorzitter van GroenLinks, vindt de straat een slecht idee. De “controversiële uitspraken” van Fortuyn zouden volgens hem niet passen bij een “inclusieve stad”. Een vermoorde politicus uitsluiten omdat je inclusief wilt zijn. Zou zo’n Kapteijns daar nou zelf de ironie van inzien? Ik zou er bijna om lachen, als het niet zo ongelooflijk triest zou zijn.

De term “inclusief” duikt steeds vaker op. Helaas gaat het nooit om échte inclusiviteit, maar alleen om inclusiviteit voor mensen die in een links straatje passen. Denkbeelden die niet inclusief zijn (lees: niet links en progressief) moeten juist worden uitgesloten. Zihni Özdil, het GroenLinks-Kamerlid dat een ongenadig mes in zijn rug kreeg van Jesse Klaver, kan erover meepraten. Toen hij op de foto ging met de rechtse publicist Sid Lukkassen, wilden de GroenLinks-jongeren afstand van hem nemen: zij vonden inclusiviteit namelijk erg belangrijk. Tja.

Inclusiviteit betekent letterlijk: insluiting. Maar in de linkse praktijk betekent het precies het tegenovergestelde: uitsluiting. De collectieve verstandsverbijstering die bijdroeg aan de moord op Fortuyn, leeft nog steeds. Des te meer reden voor een straatnaam. Wanneer de Pim Fortuynstraat er eenmaal is, fiets ik er graag een keer doorheen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie