Linkse partijen willen farmaceutische industrie slopen
Binnenland

Linkse partijen willen farmaceutische industrie slopen.

De linkse partijen in ons land zijn de macht van de farmaceutische industrie zat. GroenLinks, SP en PvdA komen met een lijst van ruim twintig voorstellen om die industrie keihard te kunnen slopen.

De partijen zijn van mening dat farmaceuten er alles aan doen om woekerwinsten te behalen en dat zou niet hun primaire taak moeten zijn. 

Daarom moeten apothekers dure medicijnen 'na kunnen maken' zodat ze goedkoper op de markt komen. Dit kan door het octrooirecht in te perken. Daarnaast moet er een fonds opgericht worden dat 'onafhankelijk onderzoek' doet naar medicijnen, zodat artsen zich niet meer zo snel laten beïnvloeden.

Ook moet er een verbod komen op sponsoring van patiëntenverenigingen. De Kamerleden Ellemeet (GL), Kooiman (SP) en Dijksma (PvdA) denken dat de onafhankelijkheid van de patiëntenorganisaties in het geding is als ze geld krijgen vanuit de farmaceutische industrie. Dat kan namelijk veel beter via de door u opgehoeste belastingpoet. Kortom, een soort staats-farmaceutische industrie dus.

Om te laten zien wat er allemaal mis is aan het huidige systeem wordt door de partijen verwezen naar hoe fabrikant Vertex de prijs voor het medicijn Orkambi, tegen taaislijmziekte, door een keiharde lobby in de politiek enorm wist op te drijven. 

Het middel kost 'slechts' 170.000 euro per jaar per patiënt en werd na lang aandringen in het basispakket van de verzekeraar opgenomen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →