Uitslagen Eredivisie
Sport

Uitslagen Eredivisie.

Het gras is in de zomer bijgegroeid en de lederen knikker is opgepoetst: het is augustus dus de strijd om het landskampioenschap is weer losgebarsten. Omroepvereniging PowNed volgde de wedstrijd zoals vertrouwd voor u. 

Uitslagen:
Excelsior - FC Groningen (2-0)
Excelsior is na twee wedstrijden verrassend nog zonder puntverlies in de eredivisie. Na de winst op FC Twente klopten de Kralingers vandaag ook FC Groningen: 2-0. Jurgen Mattheij maakte al in de openingsminuten de openingstreffer. In blessuretijd scoorde Kevin Vermeulen de 2-0.

Trainer Ernest Faber stuurde bij FC Groningen dezelfde elf spelers het veld in die, in de openingswedstrijd tegen Feyenoord, kansloos met 5-0 verloren. Dat vertrouwen van de coach werd al in de eerste minuten beschaamd. Verdediger Mattheij kopte de 1-0 voor Excelsior binnen. Kort daarna verzuimde Vermeulen de voorsprong te verdubbelen.

Nadat Faber routinier Hedwiges Maduro al na bijna een half uur naar de kant haalde, kwam FC Groningen, met Samir Memisevic als zijn vervanger, wat beter in de wedstrijd. Jesper Drost miste een goede kans.

Na de rust ging FC Groningen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Albert Rusnák strandde op doelman Tom Muyters. Excelsior kwam nauwelijks meer aan goed voetbal toe, alhoewel invaller Terell Ondaan vlak voor tijd bijna de 2-0 scoorde. Dat doelpunt kwam uiteindelijk in blessuretijd toch. Vermeulen profiteerde omdat doelman Sergio Padt van FC Groningen zijn doel had verlaten om mee in de aanval te gaan. 
Ajax - Roda JC Kerkrade (2-2)
Ajax heeft vanavond de eerste punten van de competitie verspeeld. De club uit Amsterdam kwam tegen Roda JC niet verder dan een gelijkspel (2-2).

Tom van Hyfte bezorgde Roda JC in de slotminuut een punt. Hij scoorde uit een vrije trap die niet door scheidsrechter Bas Nijhuis toegekend had mogen worden. Jairo Riedewald raakte zijn directe tegenstander namelijk niet.

De gelijkmaker van Roda JC kwam niet als een verrassing. Ajax oogde defensief kwetsbaar en gunde de tegenstander te veel kansen.

Kasper Dolberg leek de thuisploeg uit Amsterdam aan een zege te helpen. De Deen scoorde twee keer voor rust. Adil Auassar maakte namens Roda JC gelijk (1-1). Dolberg moest na een uur naar de kant voor Bertrand Traoré, de nieuwe aanvaller van Ajax die overgekomen is van Chelsea.
Vitesse - ADO Den Haag (1-2)
Henk Fraser heeft als nieuwe trainer van Vitesse grote plannen met de Arnhemse club, maar daar had zijn oude werkgever ADO even geen boodschap aan. Twee goed uitgevoerde counters brachten de Hagenaars de tweede zege van het seizoen: 1-2.

Het begin van de thuisclub was nog veelbelovend. Vitesse hield de Hagenaars de eerste twintig minuten goed onder druk, al leidde dat niet tot veel kansen. De eerste mogelijkheid kreeg nieuwkomer Ricky van Wolfswinkel na twaalf minuten. Zijn volley vanaf de linkerkant verdween echter in het zijnet.

Een kleine tien minuten later had de spits wel succes. Verdediger Guram Kashia bracht de bal na een afgeslagen hoekschop weer het zestienmetergebied in, aanvoerder Valeri Quazaishvili legde breed met zijn borst en Van Wolfswinkel haalde uit. ADO-goalie Ernestas Setkus pareerde de eerste knal nog, op de rebound had hij geen antwoord (1-0).

Vitesse vergat vervolgens door te drukken. Sterker nog, het bood ADO de gelegenheid wat meer grip te krijgen op het duel. Bij de eerste de beste counter werd de achterstand zelfs ongedaan gemaakt. Wilfried Kanon kon na een half uur aan de linkerkant van het veld vrij opkomen. Zijn lage harde voorzet gleed Gervane Kastaneer knap achter Vitesse-doelman Eloy Room (1-1).

De tweede helft gaf hetzelfde beeld te zien. Vitesse domineerde, maar had in aanvallend opzicht weinig te bieden. En ADO wachtte rustig af. Dat geduld werd opnieuw beloond, nu in de 61e minuut. Aaron Meijers stuurde de snelle Kastaneer weg, die ontdeed zich eenvoudig van Kelvin Leerdam en mikte koelbloedig raak: 1-2.
PEC Zwolle - Sparta Rotterdam (0-3)
Promovendus Sparta heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. In Zwolle werd PEC met 3-0 verslagen. De laatste overwinning van de Rotterdammers op het hoogste niveau dateerde van 14 februari 2010. Loris Brogno (twee keer) en Craig Goodwin tekenden voor de doelpunten in het meer spannende dan hoogstaande duel.

In de eerste helft gebeurde aanvankelijk weinig. PEC was wat sterker, zonder echt gevaarlijk te zijn. Slechts Kingsley Ehizibue was dicht bij een treffer. Sparta stelde er aanvallend weinig tegenover. Het openingsdoelpunt na 40 minuten van Brogno na een assist van Stijn Spierings kwam min of meer uit de lucht vallen.

Na de rust zocht PEC Zwolle nadrukkelijk de aanval. Na bijna een kwartier was het echter Sparta dat opnieuw scoorde. Bij een snelle counter schoot de Australiër Goodwin op aangeven van de slimme Spierings raak. Wat PEC daarna ook probeerde, de defensie van Sparta bleef onder leiding van routinier Michel Breuer overeind. In de slotfase gaf Brogno met zijn tweede doelpunt de winst van Sparta zelfs nog meer glans. (ANP) 
Alle artikelen geladen. Overzicht →