Upd: Yuri gaat niet in beroep
Sport

Upd: Yuri gaat niet in beroep.

Om 11:00 uur vandaag dient het kort geding van ringenmeneer Yuri van Gelder in Arnhem. De turner ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan alcoholmisbruik en als dit wel zo is rechtvaardigt dat in zijn ogen niet de sanctie van uitsluiting van de Spelen in Rio. Wij houden u op de hoogte. 

Update 17:25 uur: "Yuri zal de zaak nu verder laten rusten", staat in een verklaring die zijn advocaat Cor Hellingman vandaag uitgaf.

"Yuri heeft vandaag tot het uiterste gestreden om zijn plaats in de finale. Hij heeft zijn verhaal zo krachtig mogelijk verteld. Hij dankt al diegenen die hem voor en tijdens de zitting hebben gesteund. Hij heeft er alles aan gedaan. Hij vraagt de pers hem de komende tijd alle rust te geven om deze diepe teleurstelling te verwerken."

Update 16:03 uur: Ook NOC*NSF heeft gereageerd op de uitspraak. "Deze uitspraak betekent dat we dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen.

Hiermee komt dit liveblog tot een einde. Mochten er toch nog ontwikkelingen zijn, dan volgt er een update.

Update: 15:48 uur: De rechtbank in Arnhem oordeelt dat turner Yuri van Gelder terecht naar huis is gestuurd. Hij heeft het kort geding verloren. Het uitgewerkte vonnis wordt in de komende dagen bekendgemaakt. Van Gelders olympische droom komt hiermee ten einde.

Update 15:40 uur: Het duurt allemaal wat langer...

Update 15:29 uur:  Yuri van Gelder heeft zijn koffers niet uitgepakt. "Ik ben fit en klaar om te gaan." Dat zei de turner vandaag voor de rechter in Arnhem uitspraak doet in het door Van Gelder aangespannen kort geding. 

Update 14:09 uur: De voorzieningsrechter gaf de advocaten de keuze en Hellingman koos voor een zogenoemd kop-staartvonnis, waarbij de rechter een snelle beslissing moet nemen. Daarbij volgt de uitspraak om half 4 vanmiddag al, maar wordt er nog geen motivering bij het vonnis gegeven.

Update 13:51 uur: Hellingman: "NOC had duidelijke afspraken moeten maken. Een advies is iets anders dan een bevel of geschreven regel. Een sporter, volwassen man, van 33 jaar bepaalt zelf wat hij doet na het krijgen van advies. Van Gelder heeft wél discipline, anders behoorde hij nu niet tot de top." 

Update 13:40 uur: Hellingman: "Meneer van Bokhoven had zelf naar Nederland kunnen gaan. Hij had het zelf waarschijnlijk moeilijk, niet Van Gelder. Er werd niet gevraagd waarom Yuri niet op tijd terug was en had gedronken. Dit heeft NOC niet gedaan. Meneer van Bokhoven was bang zijn baan te verliezen en heeft een dramatische keuze gemaakt voor heel het team."

Update 13:31 uur: Yuri doet zijn verhaal, voornamelijk gelijk aan dat van zijn advocaat. "Iedereen wist waar ik was en waar ik naartoe ging. Ik heb vier à vijf biertjes gedronken. Ik weet niet waar het verhaal van gesponsorde Desperados vandaan komt. Ik ben niet wakker geworden van de wekker. Het bericht dat we morgen moet trainen heb ik niet gezien, ik heb niet meer na twaalf 's nachts op mijn telefoon gekeken. Het is normaal dat ik een dag na een wedstrijd niet train, dus had dat ook niet verwacht."

Upate 13:19 uur: Rechter vraagt of Yuri in "vliegende vaart" op het vliegtuig is gezet. Knijff: "Hij is vrij snel na het besluit met het vliegtuig naar huis gegaan. Zo'n besluit heeft invloed op het team en moet zo veel mogelijk beperkt worden. Er is ook met Yuri overlegd, of zijn vriendin bijvoorbeeld ook mee wilde. " Bedrijfsjurist NOC: "Hij is begeleid naar het vliegveld, er is zelfs koffie gedronken. Er zijn zelfs bedankt- smsjes gestuurd voor het regelen van de vliegtickets."

Update 13:10 uur:  Knijff: "Elke atleet is anders. Van Gelder is iemand met een verleden en heeft daarom persoonlijke begeleiding gehad. Zoals in de WhatsAppberichten te zien is."

Update 13:07 uur: Knijff: "Er is de mogelijkheid om het olympisch dorp te verlaten, maar hier hoort ook een eigen verantwoordelijkheid bij. Er is de sporters aangeraden om dit zo veel mogelijk te beperken. Het beleid is niet een verbod om je buiten het dorp te begeven, maar een sterk advies om dit te beperken. Het is gebruikelijk dat je het in ieder geval meldt als je uit het dorp gaat. "

Update 12:58 uur: Knijff: "Er zijn altijd concrete afspraken met Yuri gemaakt omtrent zijn drugsgebruik in het verleden. Er is niet een document waarin staat wat je wel en niet mag. Je leeft met elkaar in een topsportgemeenschap en daardoor weet je van elkaar dat je werkt voor het bereiken van het hoogste doel. Maximale inzet, maximale inspanning, voorbeeldgedrag, samenwerken en geen alcohol in competitie. Dat zijn de regels binnen de turngemeenschap. Hier is veel aandacht aan besteed in het team."

Update 12:51 uur: Knijff: "Het persbericht was niet bedoeld om een trap na te geven aan Van Gelder en is schadebeperkend voor Van Gelder opgesteld. "

Update 12:47 uur: Kortom: hij heeft meerdere malen constructies van de teamleiding niet opgevolgd, hij had een slechte invloed op het team en als laatste is en was er een grote vertrouwingsbreuk. 

Update 12:44 uur: Knijff benadrukt dat er een groot team is ingeschakeld om Yuri te begeleiden en extra aandacht te geven na zijn drugsgebruik. "Mensen die hem jarenlang hebben geholpen voelden zich door hem in de steek gelaten en "konden en wilden niet meer". 

Update 12:42 uur: Knijff: "Het was geen rush-rush beslissing. Er is gekeken naar verschillende kanten van het verhaal. Er is goed nagedacht over de uiteindelijk beslissing. Doorslag gaf het herhaaldelijk niet opvolgen van afspraken. Het is logisch dat je geen alcohol drinkt als je een olympische prestatie moet leveren. Hij wordt hier door zijn coach nog extra op gewezen."

Update 12:37: "Van Gelder mocht zijn verhaal doen van Hendriks. Zijn verhaal was vaag en telkens anders. Het drankgebruik varieerde van drie tot zes biertjes. Binnen 48 uur was hij twee keer spoorloos voor team NL. Van Bokhoven was er klaar mee, het vertrouwen was weg. Het zou ook een negatieve invloed hebben op andere turners." 

Update 12:31 uur: "Ik heb er schijt aan", zou Yuri hebben gezegd. 

Update 12:26 uur: Knijff neemt de appjes tussen de coach en Van Gelder door waarin de coach laat weten dat hij goed moet opletten in het Heineken Huis, want "NOC loopt daar ook". En "morgen trainen". Volgende dag kwam Yuri pas om 15.00 uur uit bed. Hij vertelt dat hij die nacht gesponsorde Desperados had gedronken, hij maakte een niet fitte indruk. 

Update 12:24 uur: Advocaat Knijff van NOC: "Yuri heeft het dorp verlaten zonder toestemming te vragen aan het turnteam. De coach Van Bokhoven heeft hem geprobeerd te bellen maar hij nam zijn telefoon niet op. Later bleek dat hij weg was om zijn vriendin op te halen. Dit gebeurde een dag voor zijn kwalificatiewedstrijd."

Update 12:12 uur: Hellingman: "NOC*NSF had waarschuwing moeten geven over dat een opvolging van kleine overtredingen tot uitsluitsel van de Spelen zal leiden. Dit staat niet in de overeenkomst. " 

Update 12:05 uur: Hellingman: "Er is geen schriftelijke vastlegging van het besluit. Hij is gewoon het land uitgebonjourd. Deze beslissing is te snel en te hard en in strijd met de informatieverplichting. Er is alleen een persbericht, maar Yuri zelf krijgt geen verklaring. NOC*NSF heeft in strijd gehandeld met IOC Code of Ethics." 

Update 12:01 uur: Hellingman beschrijft wat er precies is gebeurd in de nacht van 6 op 7 augustus: "Geen beleid in Heineken Huis om geen drank te schenken. Hij dronk frisdrank, maar paar keer een biertje (vier tot vijf). Werd niks van gezegd. Vervolgens zijn vriendin uit een nachtclub gehaald en zelf niet de discotheek in geweest. Van Gelder kwam nuchter thuis rond 5 uur 's ochtends. Hij heeft daarna de ochtend uitgeslapen en een training gemist om energie op te bouwen."

Update 11:55 uur: Hellingman: "Een sporter moet weten wanneer een straf zich boven het hoofd hangt. Dit wordt niet duidelijk in de overeenkomst."

Update 11:52 uur: Hellingman: "in de overeenkomst staat niet dat het missen van een training dodelijk is."

Update 11:49 uur: Hellingman:"topsporters tekenen modelovereenkomst met NOC blind. Zonder de overeenkomst geen spelen en geen inkomen. Er staat in deze overeenkomst niets over het gebruik van alcohol en buiten het in en uitgaan van het dorp. Sporters weten wat ze moeten doen om op de Spelen maximaal te presteren."

Update 11:45 uur: advocaat van de turner, Cor Hellingman: "De Olympische Spelen is de belangrijkste competitie voor atleten als Van Gelder. Dit zou zijn laatste Spelen kunnen zijn met zijn 33 jaar. Hij zal er alles aan doen daar maandag te staan."

Update 11:22 uur: door de grote belangstelling is de zitting vertraagd en begint het een kwartier later. 

Update 11:09 uur: de toestroom is te groot voor de zaak van Yuri. Mensen worden naar huis gestuurd. Mensen zijn gepikeerd en boos. 

Update 11:07 uur: volgens een verslaggever van Omroep Brabant liep de turner "ontspannen" de rechtbank binnen, met een blikje energiedrank. "Hij heeft natuurlijk ook niks te verliezen."

Update 10:56 uur: Yuri van Gelder is met zijn advocaat onder grote belangstelling van media waaronder veel cameraploegen en publiek aangekomen bij de rechtbank in Arnhem.

In een dagvaarding tegen NOC*NSF eist Van Gelder deelname aan de olympische finale ringen, die komende maandag plaatsvindt. Daarnaast eist hij dat de sportkoepel dokt voor een eersteklas - of businessclassvliegticket terug naar Rio, want volgens hem is het de schuld van NOC*NSF dat hij mentaal en fysiek heeft geleden.

Als de rechter Lord Of The Rings gelijk geeft, eist hij een dwangsom van 150.000 euro. De turner zegt dat hij in de nacht van 8 op 9 augustus is gediskwalificeerd en toen gelijk op het vliegtuig naar Nederland is gezet.

Mocht de rechter NOC*NSF in het gelijk stellen, dan is het over en uit voor Van Gelder. Valt het oordeel positief uit voor de turner, dan is hij nog steeds niet zeker van deelname aan de toestelfinale. De volgende stap is dan hoogstwaarschijnlijk het CAS, het hoogste hof van arbitrage in de sport.  

Niet alleen u heeft het de afgelopen dagen over het Yuri-schandaal bij de koffie-automaat, ook de politiek laat van zich horen. Zo noemt minister Edith Schippers van Sport de zaak "een groot persoonlijk drama" volgens  De Volkskrant. Meer wil ze er niet over kwijt. 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →