Geert Wilders deels schuldig, geen straf
Binnenland

Geert Wilders deels schuldig, geen straf.

PVV-leider en Tweede Kamerlid Geert Wilders is door de rechtbank schuldig bevonden aan groepsbelediging van Marokkanen en aanzetten tot discriminatie. Hij is echter vrijgesproken van aanzetten tot haat. Ondanks het feit dat hij gedeeltelijk schuldig is bevonden, zal hij geen straf opgelegd krijgen door de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie vervolgde Wilders vanwege groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie. De rechter zei inderdaad dat er sprake was van racisme en gaf Wilders en zijn advocaat dus ongelijk in hun oordeel dat Marokkanen geen ras zijn. 

Een hele groep werd volgens de rechter aangesproken. De groep wordt collectief in eigen waarde aangetast omdat de hele Marokkaanse bevolkingsgroep als minderwaardig wordt weggezet. Hij noemde de uitspraak denigrerend en beledigend voor Marokkanen. 

De blonde leider heeft overigens al gereageerd op Twitter. Ook heeft hij al gezegd in hoger beroep te gaan.

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten dat de schuldigverklaring van Geert Wilders is belangrijker dan het feit dat hem geen straf is opgelegd. "Het is belangrijk dat het Openbaar Ministerie een norm heeft gesteld, namelijk dat ook een politicus geen groepen mensen mag wegzetten op basis van hun afkomst. Het principe en de normstelling is belangrijker dan de boete", aldus het OM.

Wilders zei eerder vandaag al tegen de Telegraaf en op Twitter dat hij zich niet laat tegenhouden door de uitspraak van de rechter. De rechtbank had een boete van 5.000 euro geëist.

Alle artikelen geladen. Overzicht →