Logisch dat Tadic zinkend schip Ajax wil verlaten

Logisch dat Tadic zinkend schip Ajax wil verlaten  

14 juli 2023 - 13:32

Het is weer ouderwets gezellig in Amsterdam. De sfeer is blijkbaar dusdanig diep onder het nulpunt gezakt dat Ajax-captain Dusan Tadic tegen de clubleiding heeft gezegd dat ze lekker de rambam kunnen krijgen en dat hij uit Amsterdam wil vertrekken. De selectie is namelijk driemaal kut en Tadic heeft geen zin om weer een seizoen met mankepoten als Bergwijn, Wijndal en Bassey te voetballen.

Het zou evenwel het einde van een tijdperk zijn. Met Tadic aan boord was Ajax de afgelopen vijf jaar vrijwel onverslaanbaar. Op afgelopen seizoen na elk jaar kampioen, de beker gewonnen, de Johan Cruijff-schaal en natuurlijk een halve finaleplaats in de Champions League in 2019. Een reeks aan legendarische wedstrijden tegen Europese grootmachten. En behalve dat: met zijn arbeidsethos, zijn perfectionisme, zijn streven naar het beste, zijn uren in de gym, zijn totale overgave om elke dag volle bak te geven, zijn winnaarsmentaliteit zette hij samen met Erik ten Hag nieuwe standaarden in Amsterdam.

Zijn prestaties waren dan ook niet mals. Hij miste geen Eredivisie-duel de afgelopen vijf jaar. Elk jaar zette hij veruit de meeste assists op zijn naam, elk jaar meer dan tien doelpunten, met 28 goals als uitschieter in 2018/ 2019. Zelfs het afgelopen seizoen, toen de kritiek op zijn spel niet mals was, was hij qua statistieken nog veruit de meest waardevolle speler in de Eredivisie. En dat terwijl hij door zwalkend beleid van Ajax in één seizoen werd misbruikt op liefst vier verschillende posities, zelfs als rechtsbuiten omdat de niets presterende recordaankoop Bergwijn per se op linksbuiten moest staan.

Afgelopen seizoen was een seizoen dat niet past bij een winnaar als Tadic. Tadic eist perfectie, net zoals Ten Hag dat deed. Wie niet mee wil, valt af. Alleen het beste is goed genoeg. Probleem is nu alleen dat Tadic een vlag op een modderschuit is geworden. De selectie is dusdanig uitgehold dat Tadic meer en meer alleen is komen te staan. In een groep vol met zwakke broeders en omhooggevallen jeugdspelers die het bestaan als Ajax 1-speler benaderen met de mentaliteit van een semiprof, valt er voor Tadic niets meer te oogsten, behalve ergernis.

Geen wonder dus dat Tadic, die afgelopen seizoen ook nog eens voor zijn huis werd aangevallen door een Rolex-bende, tegen technisch directeur Sven Mislintat heeft gezegd dat zijn geduld grenzen kent. Het is óf fors doorselecteren en een competitieve selectie neerzetten óf een vertrek naar een buitenlandse club faciliteren zodat de 34-jarige nog een keer goed z'n zakken kan vullen. Nog een seizoen lijdzaam toezien hoe Bassey, Brobbey, Bergwijn, Klaassen, Wijndal, Sanchez, Rensch, Taylor en Berghuis de ene na de andere bal van de voet laten springen is voor Tadic simpelweg geen optie.

Dat Mislintat mee gaat werken aan het transferverzoek van de Serviër is niet meer dan logisch. Tadic is Ajax' beste speler van de 21ste eeuw en verdient een groots afscheid. Tegelijkertijd zit Ajax ook niet te wachten op een chagrijnige grootverdiener. De vraag is of er op korte termijn voor Ajax leven is na Tadic? De beste spelers moeten verkocht worden, het gebrek aan Champions League inkomsten is direct voelbaar. Voor het eerst in jaren kan er niet grootschalig geïnvesteerd worden in aankopen.

Het lot van Ajax ligt vooralsnog in handen van beginnende beleidsmakers (Mislintat), een trainer onbekend met de top (Steijn) en een handjevol pedante heertjes uit de Ajax-jeugdopleiding. We zullen zien waartoe Taylor, Rensch (allebei voorzien van een indrukwekkende rij neptanden), Bergwijn en Brobbey komend seizoen toe in staat zijn.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml