Loop over straat

Loop over straat 

08 maart 2021 - 10:40

Ik loop over straat met m'n hond. Het is tien minuten over avondklok. Ik kan betrapt worden en een boete krijgen. Het weer is niet lekker. Het is koud en het regent. Waar is de lente, waar zijn de zonnen? Die waren er verleden week, nu niet meer, volgende week misschien opnieuw. M’n hond is een kruising tussen een teckel en een swipperans. Dat is een Catalaans ras. Er zijn niet veel swipperansen of afgeleiden ervan in de wereld, slechts iets meer dan 450.000. De naam van m’n hond is Aquí, dat is Spaans voor ‘hier’. Je zou je hond net zo goed ‘daar’, ‘ginder’, ‘nergens’ en ‘overal’ kunnen noemen maar ‘hier’ klinkt beter, althans in het Spaans.

De straten zijn verlaten, bijvoorbeeld de Trommelstraat, de Rode Koningstraat en de Corduwanierstraat. Aquí en ik zijn de enige levende zielen. Thuis wacht m’n vriendin Lena op ons. Straks zullen we samen elk een gekookt ei eten, en Aquí een stukje gedroogde buffelhuid. O, waar zijn de buffels van m’n jeugd? Ik bedenk dat het goed is dat de straten leeg zijn, en dat niemand mij kan besmetten, niet eens een kabouter, een fee, een heks, een kobold of een avatar. Ik hou het, net als heel veel mensen, al meer dan een jaar vol zonder het virus onder de leden te krijgen, het zou jammer zijn dat het ons nu toch nog te pakken krijgt. Het vaccin wenkt. Maar het vaccineren gaat wel heel traag. De prikken worden gezet in slow motion. De producenten zitten liever theepauze te houden dan te produceren. Thee met een mariakaakje. Geef mij maar koffie met een stukje gedroogde buffelhuid.

Plots weerklinkt een geweerschot. Ergens in de buurt wordt een junk neergelegd door een andere junk, omdat hij een gram meer horse heeft. De bevolking was gek, en nu nog steeds. Een vrouw slaat haar man de kop in met een antieken kapstok. Een kind bijt de tepels van z’n moeder en slikt ze in. Een grijsaard steekt een mes in z’n ene oog, terwijl hij een melodietje van Bach neuriet. ‘Aquí,’ zeg ik tegen m’n hond, ‘ik hou niet van Bach. Ik hou alleen van The Cats, Greenfield and Cook, en Cuby & The Blizzards. Geef mij maar die goeie ouwe Hollandse muziek, en mocht Tante Leen aan m’n deur komen bellen, zeggende dat ze het beu is om naakt rond te lopen, dan geef ik haar m’n jas. Je weet wel, Aquí, die jas gemaakt van cactusschillen.’

Aquí blaft. Hij heeft iets gehoord. Wat kan het zijn? Ik hoor het ook. Het is gehijg. We slaan de weg in naar het Kaatsspelplein en daar ligt iemand op de kasseien zwaar te ademen. Aquí wil hem bijten. ‘Doe maar,’ zeg ik. Aquí bijt de man in z’n dij. De man slaakt een kreet. Hij voelt aan z’n dij. Daar komen bloeddruppels uit. ‘Je draagt geen mondmasker,’ zeg ik tegen hem. Hij zegt iets terug, in een taal die ik niet ken. Zou het niet beter zijn als iedereen bleef op de plaats waar men z’n taal kent? Dus geen Russen meer in Portugal, geen Marokkanen in Dallas, Texas, en geen Andorrezen in Wallonië. En in Vlaanderen? Nou, kom allemaal gerust naar Vlaanderen, wat kan het mij schelen. Maar ga niet liggen hijgen en bloeden op het Kaatsspelplein. Ik geef de man een briefje van vijf euro en zeg: ‘Koop daar een aubergine van’, al heb ik geen idee of een aubergine hem van pas zou komen.

Aquí en ik lopen via het Drongenhof naar huis. We hebben onderweg geen aanvaring gehad met politie die de avondklok controleert, of neergeschoten junks naar de cel brengt, of vreemde mannen met aubergines op de bon slingert. Thuis wacht Lena op ons, met gekookte eieren en gedroogde buffelhuid. We denken weliswaar: het zijn rare tijden, maar we gaan door alsof er niks aan de hand is.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.