Lowlands: 'godhelm' was fophelm 

29 augustus 2016 - 10:50

Als je vrienden van Lowlands zijn teruggekeerd en het hadden over een mystieke 'godhelm' die hen allerlei ongewone gevoelens gaf, dan kun je hen met de volgende informatie uit hun waan verlossen. De goddelijke helm is nep. 

Vorig weekeinde op Lowlands kregen 180 vrijwilligers een omgebouwde brommerhelm op hun hoofd met draadjes die aan elkaar vast waren gemaakt met ducttape. Daarbij werden zij geblinddoekt en kregen ruis te horen om hun zintuigen af te schermen van de buitenwereld. De helm zou allerlei bijzondere dingen doen met je emoties en je bovenaardse ervaringen geven. Het experiment, geleid door David Maij van de Universiteit van Amsterdam, is een uitvinding van de Canadese hersenwetenschapper Michael Persinger, die er een reeks experimenten mee uitvoerde naar mystieke ervaringen.

'Iemand zag zichzelf van buitenaf aan het experiment meedoen'

Zo'n twintig personen gaven aan dat zij een 'zeer intense ervaring' hebben gehad. Tien mensen gaven achteraf aan contact te hebben gevoeld met een 'ultieme realiteit'; zeven proefpersonen noemden hun ervaring 'heilig', anderen konden hun lichaam niet meer bewegen, raakten diep geëmotioneerd of zeiden zelfs uit hun lichaam te zijn getreden om zichzelf aan het experiment te zien meedoen. Bijna de helft gaf aan gedesoriënteerd te zijn in tijd en ruimte. Veel deelnemers kregen 'rare gedachten' en voelden tintelingen. Enkele tientallen vielen gewoon in slaap.

Reflectie van het zelf

Veel deelnemers gaven aan toch een soort 'aanwezigheid' te voelen, schrijft de Volkskrant. Ze dachten bijvoorbeeld dat hun vrienden om hen heen stonden of dat de onderzoeker, die aangaf 'met elektromagnetische velden je hersenactiviteit te manipuleren', met een veertje over hun arm streelde. 'We denken dat die spookachtige aanwezigheid die men bij dit soort experimenten zegt te voelen een soort reflectie van het zelf is', vertelt Maij. Gedetailleerde analyses moeten de komende tijd laten zien in hoeverre de ervaring extra wordt gestimuleerd door alcohol, drugs en te weinig slaap. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.