Luxemburg: Gooi Hongarije uit de EU
Buitenland

Luxemburg: Gooi Hongarije uit de EU.

Luxemburg is helemaal klaar met Hongarije en pleit ervoor het land tijdelijk te schorsen of helemaal uit de Europese Unie (EU) te gooien. De tolerantiegrens is bereikt omdat Hongarije werkelijk waar alle fundamentele waarden van de EU aan z'n laars lapt.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn is aanjager van de ban, weet de BBC. Hij doelt vooral op de behandeling van vluchtelingen in Hongarije, de niet-bestaande vrijheid van de rechterlijke macht en het monddood maken van de pers. "Hongarije is niet ver verwijderd van het bevel geven het vuur te openen op vluchtelingen", aldus Asselborn. 

Het tijdelijk of, indien nodig, voor altijd verwijderen van Hongarije is de enige manier waarop de samenhang en waarden van de EU beschermd kunnen worden, stelt de minister. Het regime van Viktor Orbán reageerde dat de Luxemburger niet serieus genomen kan worden.

Ongeduld in Europa

Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat hij snapte dat sommige landen in Europa ongeduldig werden, maar dat het niet zijn persoonlijke aanpak zou zijn om een land buiten te sluiten. 

De Europese Raad komt vrijdag bijeen in Slowakije om de toekomst van de EU te bespreken.

Alle artikelen geladen. Overzicht →