'Maak sekswet in NL strenger: geen toestemming vooraf = strafbaar'
Binnenland

'Maak sekswet in NL strenger: geen toestemming vooraf = strafbaar'.

Naar goed Zweeds (en Spaans) gebruik zou ook in Nederland een wet moeten gelden die seks zonder uitdrukkelijke toestemming vooraf strafbaar maakt. U zou dan veroordeeld kunnen worden voor verkrachting.

Daarvoor pleiten twee deskundigen in het ADNu staat in de wet dat iemand schuldig is aan verkrachting als een persoon is gedwongen tot seks door geweld of intimidatie, maar dat is onvoldoende. Sommige dames bieden namelijk van schrik geen weerstand, terwijl ze toch verkracht worden.

Maar hoe zien zij dit dan voor zich? Betekent dit dat een stelletje voortaan een document in drievoud moeten opstellen waarin ze allebei toestemming geven? Nee, volgens publiek theoloog Janneke Stegeman zijn 'non-verbale signalen' ook voldoende: "als je intiem met iemand wordt, en die ander doet daaraan mee, dan geldt dat als toestemming."

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat weten binnenkort met een nieuwe zedenwet te komen. "Uiteraard kijken we daarvoor ook naar ontwikkelingen in het buitenland", zegt een woordvoerder van de minister tegen de krant. "Maar daarover zijn nu nog geen keuzes gemaakt."

Alle artikelen geladen. Overzicht →