Maar waar is D66?!

Maar waar is D66?! 

05 maart 2023 - 13:27

Terwijl iedereen en z’n moeder verbolgen is over de open deur die ‘verkiezingsdebat’ heet, is er maar één vraag: waar is D66? Het makkelijke antwoord: ‘ja maar D66 en VVD zijn coalitiepartijen, die kun je niet tegen elkaar laten opbieden!’ (Waarom niet eigenlijk?!). Wat meteen het ware antwoord is: dit ‘verkiezingsdebat’ gaat erom de coalitie in het zadel te houden, niet om te kijken wie de beste standpunten heeft.

Jeroen Pauw krijgt de Zwarte Piet toegeschoven maar interessanter is het om te weten wie dit hele spel bedacht heeft. Jeroen Pauw zit niet om geld verlegen hoewel de inflatie ongetwijfeld ook hem raakt. Geld is a poor man’s motivation. De pensionado moet een goede motivatie hebben om van de golfbaan te stappen. Meetellen en gezien worden, daar gaat het om. Doe ik nog mee, tel ik nog mee, kán ik het nog? En welke eer is nog groter dan het spreken van de macht, in de vorm van de MinPres? Al die eerdere tientallen keren ten spijt, is het het laatste succes dat telt. Dus wie heeft dit programma bedacht? En wie heeft de spelers bepaald? Wat was de motivatie – behalve dan spraakmakende tv maken? Want laten we eerlijk zijn, die belofte is al ingelost. Nog geen minuut uitgezonden – het had allang afgeblazen moeten zijn maar hey, daarvoor is de NPO niet het schoothondje van de macht hé? – en nu al mission accomplished.

Jesse Klaver en Attje Kuiken zijn laaghangend fruit. Ze voelen zich sterk gebaseerd op de ja-knikkers om hen heen. Mark Rutte lust ze rauw, nog voor het ontbijt. Dus zo spannend wordt het debat tussen drie mensen die niet hebben te zoeken bij een Provinciale Staten debat, niet. Ze gaan er niet over, ze zijn niet eens verkiesbaar. Maar de MinPres’ VVD heeft airtime nodig, de man wil zeker een statement maken (stem VVD, laat ons de grootste blijven en voor dit land zorgen!) en de vraag is wie hij tegenover zich wil hebben om dat statement te kunnen doordrukken. En dan kom je niet uit bij D66, want voor je het weet ‘scheiden zich de wegen’. Nou ja, die scheiding werd een modderpoel, zoveel is inmiddels duidelijk.

De andere vraag is waarom de NPO hiermee instemt, behalve dan dat ze het schoothondje van de macht is. Het is zo doorzichtig: D66 wordt weggevaagd in de peilingen en Kaag is geen Rutte. Die zou er, juist op zo’n moment, gaan staan. Denk aan die speech vanuit het torentje, denk aan de excuses over het slavernijverleden, denk aan de mea culpa bij de toeslagenaffaire. Op dit moment is hij aan het broeden op een mea culpa richting de Groningers en de wanhoop mbt de gevolgen van de gaswinning. De woorden van de MinPres zijn superb, de daden blijven altijd achter maar het volk vreet het. Bij de NPO weten ze dat Kaag geen Rutte is. Die zou, als ze er gaat staan, van dat restant in de peilingen totaal teruggaan naar nul. En dat kan de D66 gezinde NPO niet hebben. Dus staan er drie inspiratieloze mensen te praten over zaken waar ze niet over gaan. Linksom of rechtsom: het wordt tijd voor verkiezingen. Landelijke verkiezingen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.