Maar waarom krijgt Khalid Jone een verblijfsvergunning?
Binnenland

Maar waarom krijgt Khalid Jone een verblijfsvergunning?.

Khalid Jone, we kennen hem allemaal. Mede dankzij de talloze filmpjes die PowNed aan hem en zijn We Are Here-gevolg besteedde. Na zestien jaar tegenwerken kreeg de Soedanees vorige week ineens een cadeautje van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND): zijn verblijfsvergunning lag klaar. Maar hoe dan? Afgewezen blijkt in ons land een wassen neus, een grote grap. 

Jone vroeg al eerder een verblijfsvergunning aan, maar die werd afgewezen. Daarop werd hem verzocht Nederland te verlaten. De inmiddels 34-jarige vluchteling weigerde dat, vond dat dat simpelweg niet tot de mogelijkheden behoorde en sloeg aan het kraken. Ondertussen keek Nederland toe en deed er niets aan. Jone vroeg zes maanden geleden (dat kan blijkbaar als je al afgewezen bent) voor de verandering nog maar eens een verblijfsdocument aan.

IND checkt: Darfur nu onveilig

Op de vraag hoe het komt dat Jone nu ineens wél in Nederland mag blijven, is maar één antwoord: De IND heeft de veiligheid in Darfur (Soedan) afgelopen jaar onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat het voor Jone inmiddels niet mogelijk is om terug te gaan. Op grond van die conclusie is besloten hem asiel te verlenen in Nederland. Had trouwens geen hol uitgemaakt, want ook als Nederland hem geen asiel had verleend was hij gewoon gebleven, zo wijst de historie uit.

Daarbij is het natuurlijk ook zo dat het in een tijdsbestek van zestien jaar best wel eens mogelijk zou kunnen zijn dat het op een dag ergens onveilig wordt. Als de IND er dié criteria op nahoudt, dan kan men net zo goed stoppen met die hele geldverslindende onzinprocedures en iedereen die naar Nederland komt direct een verblijfsvergunning verstrekken.

Annabel Nanninga: "Pure rechtsongelijkheid"

Amsterdams Forum voor Democratie-raadslid Annabel Nanninga snapt geen snars van beleid dat men er in Nederland op nahoudt, omschrijft het als "pure rechtsongelijkheid die aan geen zinnig mens uit te leggen is". "Hiermee zet je de deur open voor mensen om vol in de tegenwerking te gaan. En als je maar lang genoeg blijft hangen, dan word je beloond."

Nanninga vervolgt: "Dit is 'heel ondermijnend voor het vertrouwen in de politiek. Want: aan de ene kant worden Amsterdammers geconfronteerd met loeizware regeldruk. En er wordt streng gehandhaafd op 'kleine onzindingen, zoals stoepfietsen'. Maar illegalen die jarenlang krakend door de stad trekken, worden ongemoeid gelaten of krijgen zelfs uiteindelijk een verblijfsvergunning. Dat is niet uit te leggen."

Khalid = blij, gaat boek schrijven

Jone zelf is dolgelukkig. In afwachting van een woning logeert hij tijdelijk bij een vriend. Hij heeft grote plannen, zoals inburgeren en een boek schrijven. Niets ten nadele van Khalid, maar als hij na zestien jaar net zo beroerd Nederlands schrijft als dat hij het spreekt, zal er een goede ghostwriter aan te pas moeten komen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →