Maar wat kost een Nederlandse gevangene per dag?
Binnenland

Maar wat kost een Nederlandse gevangene per dag?.

Altijd al willen weten wat een Nederlandse gevangene de staat, en dus u, per dag nou zo'n beetje kost? In Brussel werden vandaag de cijfers over het gevangeniswezen in 2016 van de Raad van Europa gepresenteerd.

Blijkt dat criminelen per dag 250 euro kosten, tweehonderdvijftig! De rekenmachine vertelt ons dat dat per jaar ruim 91.000 euro is. Hoeveel mensen er in Nederland in een staatshotel (meer ruimte dan waar de gemiddelde Amsterdamse student de beschikking over heeft) bivakkeren? Dat zijn 53 mensen per 100.000 inwoners. En wat leveren ze op? Grappig, PowNed: Helemaal niks natuurlijk.

De kostprijs die de burger voor maatschappij-uitschot neerlegt is ongekend hoog. Zo hoog, dat we ons mogen verkneukelen met de vierde plaats op de Europerse ranglijst wat betreft kosten per gevangene. Alleen in San Marino (708 euro), Zweden (359 euro) en Noorwegen (344 euro) spendeert de overheid meer aan delinquenten.

Zes op de tien Nederlandse gevangenen = allochtoon

Dan hebben Moldaviƫrs het toch een stuk beter bekeken, daar kost een door de samenleving uitgekotst iemand maar een schamele zes ekkies per dag.

Nu hebben we nog een statistiek voor u, we weten dat de vraag brandt op de lippen van menigeen: Hoeveel mensen van buitenlandse komaf maken gebruik van de faciliteiten van Nederlandse gevangenissen? Zes op de tien mensen beschikken over een migratieachtergrond.

Alle artikelen geladen. Overzicht →