Madame Machiavelli: Hoe zit het met vrouwen en macht?

Madame Machiavelli: Hoe zit het met vrouwen en macht? 

28 oktober 2021 - 12:17

Ze zeggen dat de opmars van vrouwen onstuitbaar is en dat vrouwen betere leiders zijn dan mannen. Dat is goed nieuws want dat betekent dat wij over een tijdje in een betere wereld dan nu leven, klopt dat? In Madame Machiavelli onderzoekt Chazia Mourali met haar dochter Jasmijn deze vraag.

Om deze vraag te beantwoorden duiken ze in de wereld van de geschiedenis, wetenschap en filosofie. In de eerste aflevering is er aandacht voor Cleopatra, koningin van het oude Egypte. Het beeld van haar is dat alles draait om genot en verleiding, wat is daarvan waar? Volgens Ben van den Bercken, conservator Collectie Egypte van het Allard Pierson Museum, was Cleopatra vooral een hoogopgeleide, slimme vrouw die veel talen sprak om diplomatie te kunnen bedrijven. Ze sloot bondgenootschappen, was heel berekenend en speelde een schaakspel om ervoor te zorgen dat zij en haar erfgenamen de macht konden behouden.

Chazia Mourali vraagt zich af hoe wreed ze was? "Ze experimenteerde met verschillende soorten giffen en liet die op mensen testen", aldus Van den Bercken. "Maar een machtwellustelling? Moeilijke vraag om te antwoorden, ze was niet zozeer op macht uit maar ze beschermde vooral haar erfgoed."

Ze kreeg de mogelijkheid op de troon nadat haar broer Ptolemaeus was overleden, ze trok steeds meer macht naar haar toe met Julius Caesar aan haar zijde. Een echte Madame Machiavelli dus, het doel heiligt de middelen. Maar wat is er dan waar van het decadente beeld van haar, bijvoorbeeld dat ze Caesar zou hebben verleid nadat ze naakt in een tapijt gewikkeld bij hem naar binnen was gesmokkeld? "Ze was ook een vrouw die zich internationaal groot wist te houden. Dan loop je niet poedelnaakt rond met een tapijt om je heen geslagen", zegt Van den Bercken. 

Madame Machiavelli’ is vanaf vandaag te beluisteren via nporadio1.nl en in je favoriete podcastapp. De serie bestaat uit 6 afleveringen van ongeveer 20 minuten. Elke donderdag verschijnt een nieuwe aflevering.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml