Madame Machiavelli: Is vrouwelijk gedrag aangeboren of aangeleerd?

Madame Machiavelli: Is vrouwelijk gedrag aangeboren of aangeleerd? 

11 november 2021 - 11:24

De bekende filosoof en feminist Simone de Beauvoir stelt in haar werk De tweede sekse dat 'je niet als vrouw wordt geboren, maar tot vrouw wordt gemaakt'. Oftewel, 'vrouwelijk gedrag' is niet aangeboren, maar wordt bepaalt door de maatschappij. Maar is dat wel zo? In de vierde aflevering van Madame Machiavelli probeert Chazia Mourali met haar dochter Jasmijn hier een antwoord op te vinden.

Volgens hoogleraar psychiatrie Iris Sommer zijn er wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben meer testosteron, waardoor ze meer dopamine wat belangrijk is voor ons beloningssysteem aanmaken. Dat heeft invloed op ons gedrag en door ons gedrag, je bent meer gedreven en daardoor verandert onze maatschappelijke status. Dat wordt maar al te vaak uitgedrukt in geld.

Een deel van de ongelijkheid is dus wel degelijk biologisch. Bewijst dit dan dat vrouwelijk leiderschap superieur is? Iris Sommer: "Gemiddeld zijn er in de persoonlijkheid van mannen vrouwen zeker verschillen. Vrouwen zijn wat vriendelijker en wat neurotischer, waardoor ze aan zichzelf twijfelen. Maar als je kijkt naar topvrouwen en -mannen, dan vallen die verschillen grotendeels weg. Topvrouwen zijn geen neurotische vrouwen, maar hebben grotendeels qua persoonlijkheid dezelfde eigenschappen als mannen. Topvrouwen zijn niet zomaar vrouwen, net als dat topmannen niet zomaar mannen zijn."

Klinisch psycholoog Ian Robertson ging zelfs nog een stap verder. Hij constateert in zijn boek The Winner Effect dat er twee soorten ambities zijn en zegt dat mannen over het algemeen meer gericht zijn op ego en status, en vrouwen meer voor de groep doen. Volgens het winnaarseffect zou vrouwelijk leiderschap dus beter zijn: helaas zijn we allemaal menselijk, ook vrouwen lijden aan het winnaareffect. Als je wint of macht krijgt dan gaat je testosteron-spiegel omhoog, waardoor je een dopamine-rush krijgt. Je empatisch vermogen gaat omlaag en je krijgt blinde vlekken voor wat er in omgeving gebeurt. Daar hebben vrouwen ook last van.

Luister hier naar de nieuwe aflevering van Madame Machiavelli!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml