Madame Machiavelli: Waar komt vrouwenhaat vandaan?

Madame Machiavelli: Waar komt vrouwenhaat vandaan? 

04 november 2021 - 10:24

Of je nou Cleopatra of Catharina de Grote was: vrouwen moeten door de hele geschiedenis heen al opboksen tegen allerlei onwaardheden en vooroordelen. Zo is over Cleopatra het beeld geschetst dat ze een decadente verleidster was, en over Catharina de Grote werd geschreven dat ze seks met haar paard had. Waar komt dit vandaan?

Vrouwen die hogerop willen worden al sinds de oudheid monddood en belachelijk gemaakt. Dit zie je ook terug in de heksenjachten. Volgens historica Marieke Barendse begon het bij het verhaal over de Zondeval. Op het moment dat de duivel Eva verleidt en zij op haar beurt Adam verleidt om een hapje van de appel te nemen: "Sindsdien is de vrouw het symbook van het kwaad. Doordat de vrouw verleidt kan worden door de duivel kan ze ook mannen verleiden en daarmee de hele wereld te gronde richten. Vrouwen waren gevaarlijk en seks met vrouwen was gevaarlijk."

Vrouwen die om wat voor manier dan ook afweken van wat er gangbaar was in de samenleving waren te onafhankelijk en werden als heks gezien. Heksenjachten bestaan in Europa niet meer maar op andere plekken in de wereld komen ze nog steeds voor: afgelopen jaar werden ongeveer 2.000 mensen van hekserij beschuldigd, het merendeel vrouw.

Maar bij ons worden kinderen verhalen over hekserij geleerd. Opvallend vaak worden vrouwen in fictie gelieerd aan de duivel. En dan vooral door een van de machtigste bedrijven op dat gebied: Disney. Denk bijvoorbeeld aan het personage Cruella de Vil. Vooral in verhalen uit de jaren 40 en 50 is de badgirl vaak een sterke, onafhankelijke vrouw. Ze hebben vaak een dubieuze eigen agenda, vaak ongehuwd, daadkrachtig, grofgebekt en ambitieus. In die tijd werden dat soort eigenschappen als vreemd en angsaanjagend gezien.

Ook in Nederland wordt het woordt heks nog steeds gebruikt om vrouwen met invloed te diskwalificeren. Als vrouwen worden aangevallen dan gaat het ook heel snel over het 'vrouw zijn'. Terwijl als mannen beledigd of bedreigd worden, gebeurt dat niet. "Dus als je een vrouw wilt pakken, naar beneden wilt halen, dan pak je haar op het feit dat ze een vrouw is."

‘Madame Machiavelli’ is te beluisteren via nporadio1.nl en in je favoriete podcastapp. De serie bestaat uit 6 afleveringen van ongeveer 20 minuten. Elke donderdag verschijnt een nieuwe aflevering.

Luister hier naar de nieuwe aflevering van Madame Machiavelli!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml