'DENK zet moskeegangers onder druk'
Binnenland

'DENK zet moskeegangers onder druk'.

Volgens de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) hebben verschillende moskeebesturen geklaagd dat zij ernstig onder druk worden gezet om hun achterban aan te sporen op DENK te stemmen. De achternaam van Kandidaat-Kamerlid Azarkan is vanaf heden Haas. Hij wuift alle kritiek weg.

Woordvoerder van de RMMN, Saïd Bouharrou, doet in niet mis te verstane bewoordingen een boekje open over de ronselpraktijken van DENK. Hij heeft het over een agressieve stijl van campagne voeren, het uitoefenen van sociale druk en het aanspreken van moskeegangers op hun etnische afkomst, waarbij er geen plaats is voor kritiek of andere partijen. Hij meldt de NOS dat er een grens word overschreden als je, zoals DENK, meegeeft dat ze echt op je moeten stemmen, omdat je anders een verrader bent.

Bouharrou heeft verder kritiek op DENK omdat zij geen afstand neemt van omstreden imams en het gebruik van nep-accounts. Opmerkelijk is dat de "Islamitische meetlat" (een soort kieswijzer voor moslims), opgesteld door de RMMN, in plaats van DENK de voorkeur geeft aan D66, GroenLinks en Artikel1.

Het Parool meldt overigens dat de Noord-Hollandse Raad van ­Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam nog geen geluiden heeft gehoord dat er moskeeën onder druk zijn gezet.

Alle artikelen geladen. Overzicht →