Upd: Aanslag Toronto vermoedelijk gebaseerd op vrouwenhaat
Buitenland

Upd: Aanslag Toronto vermoedelijk gebaseerd op vrouwenhaat.

De Canadese stad Toronto is gistermiddag (lokale tijd) opgeschrikt door iets wat lijkt op een laffe aanslag. Een bestuurder van een wit busje reed in op voetgangers op een druk kruispunt. Het dodental is opgelopen tot tien, vijftien personen raakten gewond. 

De politie tast in het duister over het motief van de dader, de 25-jarige Alek Minassian. Het is in elk geval wel duidelijk dat er opzet in het spel is. "Die persoon deed dit met opzet. De mensen werden geraakt. De een na de ander", zei een getuige vrijwel direct na de gebeurtenis tegen Toronto Star.

De politie kan u alvast wel vertellen dat de aanslag geen terreurdaad was, want Minassian heeft geen banden met terreurorganisaties. Verder was deze man een totaal onbekende bij het gezag. 

Update 08.45 uur: Volgens politierechercheur Graham Gibson plaatste Minassian enkele minuten voorafgaand aan zijn daad een cryptisch Facebookbericht, waarin hij het heeft over de 'Incel Rebellie'.

'Incel' is een afkorting voor 'involuntary celibacy', een online beweging van mannen die vrouwen ervan de schuld geven dat zij celibatair door het leven gaan.

Facebook heeft het bericht inmiddels verwijderd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →