Upd: 'Londense prikker was Somalische Noor'
Buitenland

Upd: 'Londense prikker was Somalische Noor'.

Een man heeft gisteravond laat in het centrum van Londen om zich heen gestoken, met minstens een dodelijk slachtoffer tot gevolg. Een vrouw van in de zestig kwam om het leven. Vijf anderen raakten gewond, meldde de politie in de Britse hoofdstad.

Gewapende politiemensen hebben ter plaatse een 19-jarige verdachte gearresteerd. Een agent raakte hem met een taser, een stroomstootwapen. Op basis van het eerste onderzoek noemt de politie de geestelijke gezondheid van de verdachte "een significante factor". Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat hij terroristische motieven had.

De fatale steekpartij gebeurde op Russell Square. Daar staan onder meer The British Museum en veel gebouwen van de Universiteit van Londen. Of de man iets heeft gezegd waaruit zijn motieven bleken, is vooralsnog niet bekend.

Update 13:03 uur

De vrouw die gisteravond omkwam door een steekpartij in Londen is een Amerikaans staatsburger. De vermoedelijke dader is een Noor van Somalische komaf. Dat heeft de politie in de Britse hoofdstad vandaag verklaard.

Onder de vijf gewonden zijn ingezetenen van Groot-Brittannië, Spanje, Israël en Australië. Twee van hen liggen nog in een ziekenhuis. Volgens de politie lijkt het er steeds meer op dat de dader kampte met geestelijke problemen en dat de steekpartij geen terreurdaad was. De politie heeft geen aanwijzingen voor radicalisering gevonden.

Eerder terreur op Russell Square

Russell Square was in 2005 doelwit van terrorisme. Tijdens de aanslagen die islamitische extremisten op 7 juli van dat jaar in Londen pleegden, vielen ter hoogte van het plein de meeste slachtoffers: 26 mensen kwamen om het leven toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in een metrotrein. In totaal vielen door de aanslagen in het openbaar vervoer 52 doden.

Hoe het met de gewonden gaat, is onbekend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →