Man vindt tank
Binnenland

Man vindt tank.

Aan de oevers van het Paterswoldse Meer is een Shermantank teruggevonden. Het Canadese pantservoertuig bevindt zich vijf meter onder de grond.

De strijdwagen was in de grond weggezakt in de zomer van 1945. Canadese militairen hadden met een local afgesproken om 100 liter benzine te ruilen tegen een fles jenever. Helaas zijn modderige paadjes niet gebouwd om tanks van 30 ton te dragen waardoor het ding direct wegzakte in de grond. Een tweede tank die de eerste moest redden zakte ook weg. Een derde tank kon de tweede uit de Drentse modder vissen, maar de eerste was verloren.

Sietse Dunning uit Haren hoorde het verhaal en stuurde een archeologisch onderzoeksbureau naar de bewuste plek, zo meldt RTV Noord. Onderzoek met de bodemradar en metaaldetectoren wees uit dat het stuk oorlogsmaterieel zich nog steeds in de ondergrond bevindt. Het is nog niet duidelijk wat er met de tank gaat gebeuren, maar de gelukkige vinder heeft voorgesteld het ding op te graven en als monument neer te zetten op de grens tussen Groningen en Drenthe.

Alle artikelen geladen. Overzicht →