Man wordt per ongeluk gecremeerd
Buitenland

Man wordt per ongeluk gecremeerd.

De 85-jarige Jozef Verswijver uit het Belgische Berchem had als laatste wens dat hij net als zijn familie begraven zou worden na zijn overlijden. Begrafenisondernemer Marschang uit Borgerhout verwisselde per abuis echter twee overledenen, waardoor Verswijver gecremeerd werd. Zijn nabestaanden spanden een rechtszaak aan tegen de begrafenisondernemer, maar werden in het ongelijk gesteld.

Dochter Elza toog de dag na het overlijden van haar vader naar de begrafenisondernemer om de tenaardestelling bij te wonen. Toen zij samen met haar man het uitvaartcentrum binnenwandelde, werd hen verzocht om in een kamer plaats te nemen. Elza: "Een medewerker kwam met een brede glimlach binnen. Laconiek vertelde hij dat ze mijn pa 'per vergissing' hadden gecremeerd. Het liefst had ik die medewerker tegen de grond geslagen."

Schuldbekentenis

De man van Elza, Patrick, liet de begrafenisondernemer direct een schuldbekentenis opstellen. Ook stelde de blunderende onderneming voor om de kosten van de uitvaartplechtigheid volledig te vergoeden. Dit was voor Elza en Patrick echter niet genoeg om de 'emotionele' schade te vergoeden, zo meldt het Nieuwsblad. Ze namen een advocaat in de arm en eisten 40.000 euro schadevergoeding van Marschang. Elza: "Sinds het voorval ben ik een half jaar lang niet meer uit bed gekomen. En ik kom niet meer buiten. We vragen wel geld, maar eigenlijk is het gewoon een principekwestie. Hoe verschrikkelijk zou mijn vader het vinden dat hij verbrand is?"

De deksel op hun neus

De rechter oordeelde dat de schadevergoeding niet in verhouding staat met wat er is gebeurd. De rechtbank acht de vergoeding van de uitvaartkosten door de begrafenisondernemer voldoende en oordeelde tevens dat Elza en haar man de proceskosten van 1.100 euro zelf moeten betalen. Elza: "Dit is de zoveelste klap. We gaan in beroep." Wanneer het beroep zal dienen is nog niet duidelijk.

Alle artikelen geladen. Overzicht →