'Mannen seksueelintimideren werkende vrouw'
Binnenland

'Mannen seksueelintimideren werkende vrouw'.

Bent u een man en leest u dit artikel? Ja? Dan maakt u zich veelvuldig schuldig aan de onaangename sfeer op de werkvloer die voor 39 procent van werkende vrouwen in alle sectoren van toepassing is.

Meidenblaadje VIVA liet het Amsterdamse marktonderzoekbureau Motivaction slechts vijfhonderd vrouwen tussen de 25 en 45 jaar ondervragen. Wist u dat er in totaal alleen al meer dan een miljoen vrouwen fulltime buitenshuis werken? En dat dat slechts 25 procent is van totale aantal werkende vrouwen? Kunnen er conclusies aan het onderzoek onder 500 personen worden verbonden, denkt u?

Goed, voordeel van de twijfel dan maar. Wat valt van hier precies onder seksuele intimidatie? U kunt bijvoorbeeld denken aan nooit grappige seks-grappen, dubbelgetinte opmerkingen over lichaam en kleding en ongewenste aanrakingen.

Drie procent van het werkend vrouwelijk schoon verklaart zelfs slachtoffer te zijn geweest van een poging tot aanranding en/of verkrachting.

Omdat vrouwen dus eigenlijk geen leven hebben onder het schrikbewind dat 'de man' heet, heeft een gedeelte van hen het gedrag zelfs aangepast. Veertien procent gaat zich zelfs afstandelijk gedragen naar mannen, hoezo niet collegiaal?

Toch is het niet allemaal ellende dat de klok slaat. Ten opzichte van 36 jaar geleden, toen nog 86 procent van onze vrouwen werd lastiggevallen ten tijde van arbeidsuitoefening, is er toch een flinke verbetering te zien.

Als die trend zich doorzet, zijn vrouwen er over pakweg veertig jaar wel vanaf.

Alle artikelen geladen. Overzicht →