Marokkaanse dienstplicht: wel of niet?
Buitenland

Marokkaanse dienstplicht: wel of niet?.

Marokkaanse Marokkanen in Marokko volgen de Marokkaanse regering even niet meer. Wij Nederlandse Nederlanders zijn de draad daardoor ook kwijt. En met ons waarschijnlijk ook Nederlandse Marokkanen. Wordt de in 2006 afgeschafte dienstplicht nu wel of niet heringevoerd? 

Gisteren meldde de NOS dat koning Mohammed de zesde zijn handtekening gezet zou hebben onder de herinvoering van de dienstplicht in Marokko. De dienst zou Marokkanen discipline bijbrengen en hen ook beter op de samenleving en arbeidsmarkt voorbereiden. Daarnaast zou het respect voor het vaderland groeien.

Koning weet van niets?

In de toespraak die Mohammed gisteren hield werd een hoop verteld. Zo kondigde de koning een hele reeks maatregelen aan om de "dramatische jeugdwerkloosheid" in te kunnen perken, maar werd er met geen woord gerept over een dienstplicht.

Bevestiging laat op zich wachten

Inmiddels is iedereen het spoor bijster en helpen zelfs Marokkaanse media verschillende verhalen de wereld in. Volgens sommigen zouden de plannen voor de dienstplicht tijdens een kabinetsvergadering in de stad Tétouan zijn goedgekeurd. Er zijn details van het plan verspreid, maar van officiële zijde is er nauwelijks iets van vernomen.

Eerste jongeren moeten zich binnenkort melden

Andere media melden dat de eerste jongeren zich in oktober al moeten melden en een celstraf van zes jaar krijgen bij weigering. Weer anderen stellen dat er überhaupt geen geld is om de dienstplicht weer te kunnen realiseren.

Nou. U hoort van ons wanneer er meer duidelijkheid is.

Alle artikelen geladen. Overzicht →