'Marokkaanse Nederlanders zoeken werk in Marokko'
Buitenland

'Marokkaanse Nederlanders zoeken werk in Marokko'.

Wat fantastisch! De Marokkaanse economie trekt aan en daar profiteren Marokkaanse Nederlanders dankbaar van mee. De innige liefde voor het zand van herkomst zorgt ervoor dat veel van hen in het Noord-Afrikaanse land aan het werk gaan.

Fout. Fout. Fout. Althans, bovenstaand klopt wel degelijk. Maar er is meer, pak de tissues er maar weer vast bij: Marokkaanse jongeren gaan vooral werken in Marokko, omdat zij hier *barst in huilen uit* in Nederland geen kans op een baan schijnen te hebben. Boehoehoe. DENK-alert.

Dat wordt nog eens onderstreept door Rachid Khoukhi van Maroc at Work, die stelt dat Marokkanen in Nederland geen kansen hebben. Koekie beweert zelfs dat er "in Nederland geen enkele Marokkaan meer rondloopt die geen plan B heeft".

Maar okee. Gaat die uitkering dan gedeeltelijk mee of zo (geen kans is immers geen werk is uitkering)? In Marokko verdient men namelijk een gemiddeld maandsalaris van 2726 Dirhammetjes, zo'n 240 euro.

Of krijgen werknemers een salaris naar Nederlandse maatstaven? Marokkanen met een dubbel paspoort hoeven zich in Nederland in ieder geval niet uit te schrijven wanneer zij aan het werk gaan in Marokko.

Jaco Dagevis, bijzonder hoogleraar integratie en migratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zegt: "De druk om Nederland te verlaten groeit onder Marokkanen. De interesse in het herkomstland is onder tweede-generatie jongeren groot, maar tot voor kort waagden weinig Marokkaanse Nederlanders de stap. Het ontstaan van speciale bureaus die hen werven laat zien dat dit verandert. Marokko is in ontwikkeling, en dat biedt kansen."

Ondanks de Noord-Afrikaanse kansen-fata morgana, is er nog geen sprake van een 'leegloop'. Zo'n tien procent tot een kwart is zó idolaat van Marokko, dat er binnen een jaar alweer een vlucht naar Nederland wordt geboekt. Toch niet zo supercool dus, werken in Marokko.

Alle artikelen geladen. Overzicht →