Mars-food waarschijnlijk verrukkelijk
Tech

Mars-food waarschijnlijk verrukkelijk.

Hoera! Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben met succes planten en groenten op nagemaakte Mars- en maanbodem gekweekt. Mocht de mens dus voedsel willen verbouwen op de planeet Mars, dan is dat waarschijnlijk goed te consumeren.

Vorig jaar lukte het al om verschillende vruchten en zaden te oogsten in de nagemaakte grond. Nu zijn radijzen, erwten, rogge en tomaten getest. Er is bepaald hoeveel zware metalen erin zitten. Hierbij gaat het om aluminium, koper, ijzer, mangaan, zink, arseen, cadmium, chroom, nikkel en lood. Ecoloog Wieger Warmelink staat te trappelen om te proeven: "Het ziet er goed uit. Ik ben heel benieuwd hoe ze smaken."

Warmelink erkent dat een ruimtereiziger er niets aan heeft als hij vergiftigde planten eet. "Lood kan bijvoorbeeld erg giftig zijn. 'Maanmannetjes' die dit binnenkrijgen hebben een groot probleem." Van de tien verbouwde gewassen uit 2015 hebben de onderzoekers er vier getest op zware metalen. Dit jaar wordt nog bekeken of die meetwaarden voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, zo weet de NOS.

Alle artikelen geladen. Overzicht →