Mat Herben: 'Had Poetin nou die garantie gegeven'

Mat Herben: 'Had Poetin nou die garantie gegeven' 

31 maart 2022 - 15:42

Mat Herben is naast voormalig fractievoorzitter en politiek leider van de LPF, ook jarenlang ervaringsdeskundige bij Defensie. Hoe kijkt hij naar de oorlog in Oekraïne? 

Die oorlog is "vreselijk natuurlijk", zegt hij in de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Volgens Herben is het zo klaar als een klontje dat Poetin schuld heeft aan de oorlog: "Laat dat duidelijk zijn. Maar hadden wij het kunnen voorkomen? Hadden wij het niet moeten zien aankomen?"

En daar hadden we toch beter op moeten letten. "Vanuit Rusland leeft de gedachte dat vanuit het verenigde westen nog nooit iets goeds is voortgekomen. Dat schetst de hele situatie. Russen willen veilige grenzen, willen een neutrale Oekraïne. En als dat niet kan dan de Russische gebieden maar terug." 

Eigenlijk is het op een bepaalde manier niet helemaal onlogisch wat er gebeurt: "Poetin is geen dictator, hij wil veilige grenzen." Zo zou hij een maand van tevoren nog hebben gevraagd om een garantie voor Oekraïense neutraliteit, en dus geen toetreding tot de NAVO of de EU. "Maar daar wilde onze premier Rutte niet aan, terwijl onze bevolking 5 jaar geleden nog had aangegeven dat het Oekraïne niet wil toelaten. Had Poetin dan die garantie gegeven, dan had je direct de angel uit de oorlog gehaald."

Sowieso is het niet zo gek dat Poetin nu in de aanval gaat: "In 2019 zijn de Oekraïense Special Forces toegetreden tot de NATO Response force, en dat terwijl het land geen lid is. Ze hebben hun training gehad in Finland en andere NAVO-landen als Amerika. Die speciale eenheden waren van plan de oostelijke provincies terug te pakken van de rebellen en dat zou ze gelukt zijn ook."

Luister hier naar de nieuwe Op Z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml