Maurice de Hond: 'Met goede ventilatie geen corona-uitbraak'

Maurice de Hond: 'Met goede ventilatie geen corona-uitbraak' 

06 mei 2022 - 13:01

Hoe kunnen we voorkomen dat we komend najaar met de coronamaatregelen weer terug bij af zijn? Sociaal-demograaf en opiniepeiler Maurice de Hond weet het antwoord: hij roept al een tijdje dat goede ventilatie en luchtfiltering cruciaal zijn bij het tegengaan van verspreiding van het coronavirus en dat het overheidsbeleid zich daarop zou moeten richten.

Komende week is hij uitgenodigd in de Tweede Kamer om mee te praten over de langetermijnstrategie van de overheid, vertelt hij in de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! Met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Deze oplossing ligt nogal voor de hand en blijkt uit allerlei studies, bijvoorbeeld naar mazelen in de jaren 80 van de vorige eeuw. Maar ook voor het coronavirus, uit nooit naar buiten gebracht onderzoek op apen bleek dat de groep die het virus kreeg ingeademd, veel zieker werd dan de groep die grote druppels in de neus kreeg toegediend. 

Zwagerman vraagt zich af hoe het nou kan dat ventilatie niet de aandacht krijgt die het moet hebben, terwijl De Hond laat zien dat mensen het überhaupt niet begrijpen. Rick van Velthuysen vult aan: "Jij bent een sociaal-demograaf die oplet, die allerlei studies buiten vakgebied volgt. Dat is waar de bestuurders mank mee zijn gegaan. Is het niet raar dat we met dit land zogezegd naar de kl*te gaan omdat niemand meer is geïnteresseerd om het hele spectrum mee te nemen, wat jij wel doet en als je het zo vertelt ook volstrekt logisch is?"

Maurice de Hond: "Ja, maar het probleem is dat de regering zich verschuilt achter de wetenschappers van het RIVM en OMT. Als zij iets zeggen dan doen we dat en de media ging daar helemaal niet kritisch op in, die gaf hen alle ruimte." Volgens De Hond hebben die wetenschappers wel hun eigen specialismen, maar hebben ze minder kennis over hoe een virus zich precies verspreid. "Terwijl het steeds duidelijker is dat als er in de lucht maar weinig virus is, dan is er geen corona-uitbraak, niet eens een uitbraak van de griep."

Meer weten? Luister dan hier naar de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml