Maurice Steijn is een matige trainer en zal Ajax niet redden

Maurice Steijn is een matige trainer en zal Ajax niet redden 

19 september 2023 - 13:13

OPINIE - Maurice Steijn is een tactisch onbenul zonder duidelijk trainersprofiel. Dat hij trainer is geworden van Ajax kan Sven Mislintat meer kwalijk worden genomen dan dat hij een dozijn onbekende voetballers heeft aangetrokken. De prestaties, de uitstraling, de tactische uitvoering en vooral zijn presentaties voor de tv-camera's, alles is Ajax-onwaardig. Hoe lang duurt het voordat Steijn het veld gaat ruimen?

En dan is de vraag nog: wie heeft binnen Ajax in vredesnaam de autoriteit om Steijn de wacht aan te zetten? Jan van Halst niet, die is alleen maar Algemeen Directeur geworden om andere bestuurders op wedstrijddagen de handjes te schudden en heeft nul zeggenschap. Sven Mislintat zelf? Het zou hem direct ongeloofwaardig maken. Bij de presentatie van Steijn afgelopen voorjaar hield hij nog een gloedvol betoog waarom het volgens hem logisch was dat Ajax bij de trainer van Sparta was uitgekomen. Hem nu al de wacht aanzeggen, maakt ook zijn positie daarmee onhoudbaar.

Het lijkt er daarom meer en meer op dat Steijn en Mislintat tegen hun zin in tot elkaar veroordeeld zijn. Steijn was zonder Mislintat immers never nooit trainer van Ajax geworden en behalve Mislintat zou nooit iemand Steijn als trainer van Ajax aangesteld hebben. Dat het ondertussen niet botert tussen de twee, dat Ajax weer eens middenin een negatieve mediastorm is terechtgekomen en dat er na de nederlaag tegen Fc Twente nog twee loodzware wedstrijden wachten deze week, maakt het dat de club weer eens in de fik staat.

En eigenlijk is er maar één manier om daar zonder al teveel kleerscheuren uit te komen. Door te winnen. Punt is alleen: er zijn welgeteld nul aanknopingspunten dat er op korte termijn verbetering valt te verwachten. Niet in de laatste plaats omdat Steijn voor de camera's, bij persconferenties en tijdens wedstrijden langs de lijn een hulpeloze indruk maakt. De man heeft geen idee wat hij aan het doen is en hoe hij het tij moet keren. Uit pure wanhoop en door gebrek aan zelfreflectie koos hij er afgelopen zondag daarom maar weer voor publiekelijk twee door Mislintat aangetrokken spelers af te vallen.

En ja, Ajax heeft tijd nodig. En ja, er zijn veel nieuwe spelers. En ja, er zijn weinig trainingsmomenten geweest. En ja, er zijn veel verschillende nationaliteiten. Maar de uitleg van Steijn dat Ajax afgelopen zondag door FC Twente is weggespeeld doordat er te weinig inzet was en dat het niks met zijn tactiek te maken had, is potsierlijk. Daar komt een trainer op het derde amateurniveau nog niet eens mee weg. Een blinde kon nog zien dat Ajax speelde zonder duidelijk plan en dat FC Twente de Amsterdammers tactisch op alle fronten aftroefde.

Dat Steijn dat niet ziet of niet wil zien, geeft weinig hoop voor de nabije toekomst. Vreemd is het echter niet. De man heeft bij geen van zijn vorige clubs een duidelijke voetbalvisie neergelegd, heeft nul ervaring met werken onder de immense druk die nu op Ajax ligt en mist het charisma en uitstraling om rust te brengen. Sterker nog: door de media-optredens van Steijn blijft de onrust alleen maar groeien. En dat is Mislintat dan weer aan te rekenen. Dat hij ervoor heeft gekozen om met de trainerspositie van Ajax te experimenteren door Steijn aan te stellen is een enorme fout geweest.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.