May wil Brexit, Corbyn ligt dwars
Buitenland

May wil Brexit, Corbyn ligt dwars.

De Britse premier Theresa May staat erop dat de Brexit gewoon doorgaat. Ze drukt de parlementsleden, die de uittredingsprocedure moeten goedkeuren, op het hart om de uitslag van het referendum in acht te nemen.

De Britse Hogere Raad bepaalde donderdag dat het Parlement moet stemmen over wanneer artikel 50, waarmee het proces om de Europese Unie te verlaten begint, in werking wordt gesteld. May verkondigde vorige maand dat ze artikel 50 in maart 2017 in werking wilde stellen.

"Wat wij allemaal moeten beseffen, en wat de parlementsleden moeten beseffen, is dat er een stemming is geweest op 23 juni", zegt May in reactie op de beslissing van de Hoge Raad. "De meerderheid van het Britse volk heeft gestemd om de Europese Unie te verlaten. De overheid zet dat nu voort", aldus May volgens de BBC. Wanneer de regering haar plannen door kan zetten, is de Brexit in 2019 een feit.

Druk vanuit Labour

UKIP-leider en anti-Europese Europarlementariër Nigel Farage waarschuwde voor mogelijke onlusten als de referendumuitslag ondermijnd wordt.

Labour-voorman Jeremy Corbyn zegt de referendumuitslag te accepteren. Wel verklaarde hij tegenover de Sunday Mirror voorwaarden te stellen voor de uittredingsonderhandelingen kunnen starten en dreigde hij met vervroegde verkiezingen wanneer May daar niet aan voldoet. Corbyn eist garanties op het gebied van onder meer toegang van bedrijven tot de Europese markt, werknemersrechten, consumentenrechten, milieubescherming en compensatie voor het verlies van kapitaal als gevolg van een Brexit.

Meer lezen over Brexit?
Alle artikelen geladen. Overzicht →