Mede-oprichter Iraanse verzetsgroep vermoord in Den Haag
Binnenland

Mede-oprichter Iraanse verzetsgroep vermoord in Den Haag.

De politie heeft vanmiddag de identiteit bevestigd van de gisteren in Den Haag vermoordde Ahmad Mola Nissi (52). Rond 17.00 uur werd Nissi in de Jan van Riebeekstraat doodgeschoten. De Arabisch-Iraanse verzetsbeweging Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), waar Nissi leider van was, eist opheldering over de moord.

De ASMLA strijdt voor onafhankelijkheid van de Iraanse provincie Khoezistan (Ahwaz). Nissi was in 1999 een van de oprichters van de beweging. De Iraanse regering ziet de rebellengroep als een terroristische organisatie.

De politie zag gisteren dat een man zich verdacht ophield bij de politie-afzettingen en kon deze na een korte achtervolging aanhouden.

Het hoofd van het Ahwaz Centrum voor Media en Strategische Studies in Londen, Hasan Radhi, heeft Nissi’s dood tegenover Sky News Arabiya bevestigd. Volgens Radhi werd Nissi gedood door drie kogels in zijn hoofd en twee in zijn hart.

In Iran pleegde de ASMLA de afgelopen vijftien jaar meerdere bomaanslagen, waarbij tientallen doden en honderden gewonden vielen. De Iraanse ambassade was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Alle artikelen geladen. Overzicht →