Meer asielzoekers dan er plek is

Meer asielzoekers dan er plek is 

15 oktober 2021 - 11:39

Het is wat. Meer asielzoekers dan er plek is. Een variant op de woningnood: meer zoekers dan woningen. En anders wel een variant op de kerona: minder IC-plekken dan nodig zou kunnen zijn.

Ik kan er nog wel een paar bedenken: meer criminelen dan dat er gevangenissen en agenten zijn. Meer rechtszaken dan dat er rechters en advocaten zijn. Meer leerlingen dan dat er leraren zijn. 5.1 miljard meer uitgaven op het ministerie van Hugo dan dat er bonnetjes zijn. Het is overal meer meer meer, terwijl de druk op de samenleving in zijn geheel nooit minder minder minder wordt. Vandaar dat het best logisch is om met de druk op de woningmarkt, de druk op de zorg, de druk op het COA, zeg gewoon de druk op de samenleving, deze druk te verhogen door dag in dag uit, week in week uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit de grens wagenwijd open te zetten voor nog meer asielzoekers.

Waar we hameren op de druk op de zorg, waar we bijkans bedreigd worden om een spuit te laten zetten vanwege dezelfde druk op de uitgeklede zorg met een tekort aan IC-bedden, is het oorverdovend stil als het gaat om de druk op asielopvang. Waar er vooral geen IC-bedden bij mogen komen want oh, oh, oh, de druk op de zorg, moeten er direct! Onmiddellijk! Stante pede! Bedden bijkomen bij de asielopvang. Je zou maar net door half Europa gevlucht zijn, aankomen in Ter Apel en ontvangen worden met een stoel. Tja. Niet te doen natuurlijk. 

We willen allemaal een vers bed. Een dak boven het hoofd. Een voortuintje en geen kerona. Maar anno 2021 weet je een paar dingen zeker: de woningnood blijft nog zeker 50 jaar bestaan, Hugo wil nog een rondje prikpooieren en zolang Mark blijft, blijft de VVD de grootste partij. En dat terwijl onder Ruttes VVD meer meer meer asielbedden en minder minder minder IC-bedden zijn ontstaan. Heus, wij verdienen dit demissionaire kabinet gewoon. En anders wel die jankende Kamerleden die op verontwaardigde toon eisen dat oma Ankie nog wat bedden uit haar hoge VVD hoed tovert. In Rotterdam zijn universitair docenten opgeroepen om door het kamertekort buitenlandse studenten in huis te nemen. Hier is trouwens ruim gehoor aan gegeven. Het wachten is op Ankie die haar mede politici oproept om asielzoekers in huis te nemen. Een snellere verandering van het asielbeleid kan ik me niet voorstellen. En voor de goede orde: er schijnt een Rotterdamse docent te zijn die zes (!) studenten onderdak heeft gegeven. Húp Kamerleden! Húp Kati Piri! Húp andere meisjes, doe dan, asielzoekers in huis nemen! Hoor ik daar zes bedden voor Hugo? VERKOCHT!

O. Het waren prikken. Geen bedden.

Tot zover de oplossingen.

Het vak van Kamerlid is prachtig: zoek de camera, roep op hoge toon dat iets onacceptabel is, eis oplossingen, veroordeel een minister en laat het vooral daarbij. Want oplossingen – dat is niet iets waar jij je druk over moet maken. Structurele oplossingen, daar doen we niet aan. Wel aan structurele tekorten: een structureel tekort aan IC-bedden en structurele druk op de zorg. Structurele stress woningmarkt en structurele woningnood. Structureel tekort aan asielopvang tegenover structureel overschot aan asielzoekers – dat dan weer wel. Structureel. Voortdurend. Eeuwigdurend. Wij hebben deze politici gekozen. Wij zijn schuldig aan de farce die politici ons voorschotelen. Wij, en wij alleen hebben nietszeggende incapabele mensjes de macht gegeven over onze vrijheden, onze levens, onze veiligheid, ons land. Wat we ervoor terugkrijgen? Een tekort in het algemeen. Een tekort aan bedden. Op de IC. In de asielcentra. En godbetert thuis, in onze eigen samenleving.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.