Meer mensen zeggen NEE tegen donorschap
Binnenland

Meer mensen zeggen NEE tegen donorschap.

Een stuk minder mensen willen een of meerdere organen aan iemand anders afstaan. Voor het eerst hebben zich tijdens de afgelopen donorweek meer mensen gemeld die geen donor willen worden dan wél. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

 

 

Van de bijna 31.844 nieuwe registraties was het 5.414 keer 'Ja' (17 procent) en maar liefst 26.430 (83 procent) keer 'Nee'. Ook bij de wijzigingen pakte het niet al te best uit. Er werden 6.511 bestaande registraties in een 'Ja' (37 procent) veranderd en 11.025 in een 'Nee' (63 procent).

Afgelopen twee jaar was de verhouding 'Ja - Nee' 86 procent tegen 14 procent, gerekend over nieuwkomers en mensen die wijzigingen aanbrachten.

Donorwet

Het wetsvoorstel van D66 voor een nieuw registratiesysteem, waarmee de Tweede Kamer nipt akkoord ging, veroorzaakte niet alleen euforie, maar ook veel commotie. Het is nog sterk de vraag of de Eerste Kamer ook zal instemmen. Maar het lijkt erop dat veel mensen al vooruit lopen op het nieuwe systeem, waarbij je actief moet weigeren als je geen donor wil worden. 

Meer dan duizend mensen wachten op een orgaan. Vorig jaar overleden 134 mensen omdat ze te lang moesten wachten. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →