Meer turbulentie door klimaatverandering? Toch blijven vliegen!

Meer turbulentie door klimaatverandering? Toch blijven vliegen! 

13 juni 2023 - 16:32

We horen onze vrienden van Extinction Rebellion al roepen: We zeiden het toch! Klimaatverandering is erg! We moeten iets doen! We gaan dood! Nu zijn wij ook om. Ja, echt waar. Klimaatverandering is fucked up!

Want verdomme, wat lezen we nou bij onze altijd goed geïnformeerde collega's van het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters (vaste kost bij de ochtendvergadering): klimaatverandering leidt tot meer turbulentie tijdens vluchten. En daarbij komt dat vliegen ook nog eens duurder wordt. Verdomme!

Hier de technische uitleg: de opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de verschillen in temperatuur tussen de luchtstromen groter worden. Daardoor nemen dan weer de verschillen in windsnelheden toe en in de gebieden en luchtlagen waar die windstromingen elkaar raken, zijn de contrasten groter. En dan, tada, turbulentie. Turbulentie is meer kerosine en meer onderhoud aan de vliegtuigen en dus duurdere tickets. Helder toch?

Dus wat nu, want als we door klimaatverandering niet meer chill kunnen vliegen, dan is er echt een groot probleem. Hoe moet je dan naar Curaçao, Barcelona, Berlijn, Rome, Kaapstad, Bangkok, Mexico en noem maar op. We willen niet trillend en schuddend aankomen op bestemming of ander ongemak ervaren als we lekker op vliegvakantie gaan, en dat is toch al snel vier of vijf keer per jaar.

Reis met de trein, zullen de mensen van Extinction Rebellion dan zeggen. Maar de NS rijdt natuurlijk helemaal niet naar Curaçao en Kaapstad en anders dan nog: doe normaal. Koop een Business Class-ticket voor extra comfort. Dat deden we al en ook in de Business Class is er gek genoeg turbulentie. Heel vreemd. Slik een dikke slaappil vlak voor het opstijgen. Kan zeker, maar hoe drink je dan de minibar leeg?

Zo zie je maar weer wat een lastig probleem dit is. Dat hier en daar een ijsbeer sneuvelde en een ijskapje in het water donderde was al niet leuk en na het kijken van zo'n BBC-documentaire over hoe kut alle plantjes en beestjes het op aarde hebben, knaagde er stiekem toch altijd al wel een soort van schuldgevoel, maar nu beginnen we echt radeloos te worden.

Maar hee, zo zeggen de luchtvaartdeskundigen tegelijkertijd, gevaarlijk is een beetje extra turbulentie zeker niet. De modernste vliegtuigen zitten vol met moderne snufjes om alles zo comfortabel mogelijk te houden en piloten zijn getraind om het vliegtuig zo stabiel mogelijk te houden. Dat is een geruststellende gedachte. Dus gewoon gordel om, de stoel plat, een biertje bestellen bij het cabinepersoneel en gaan met die tropische banaan!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml