Meer volwassen toeslagenkids dood dan gedacht: kan dit kabinet nú opdonderen?

Meer volwassen toeslagenkids dood dan gedacht: kan dit kabinet nú opdonderen? 

13 juni 2023 - 12:23

Wat was het een partijtje pijnlijk gisteren. Tijdens het debat over de herstelwet toeslagenaffaire kwamen ineens de volgende cijfers naar buiten: in totaal zijn er naar schatting de afgelopen jaren 469 kinderen van toeslagenouders overleden. En wat bleek? Het merendeel van deze kinderen, naar schatting 256, was bij overlijden ouder dan 18 jaar. 

En dat zijn er toch een stukje meer dan het aantal van 60 dat eerder genoemd werd. Deze mededeling deed staatssecretaris Aukje de Vries (toeslagen) gisteren onverwacht tijdens het Kamerdebat. Het is schokkend. Zoals Pieter Omtzigt zei, weten we dat er relatief veel kinderen in het eerste levensjaar overlijden, maar dat geldt uiteraard niet voor kinderen van 18 jaar en ouder.

Waarom het er plots zoveel meer zijn, en waarom zoveel volwassen kinderen van toeslagenouders zijn overleden, daar wil de Kamer nu alles over weten. Maar de reden laat zich raden: zelfmoord. 256 gevallen maar liefst. En dat is dus bovenop de minderjarige kinderen die ook zijn overleden en de maar liefst 1675 staatsontvoeringen, of zoals dat heet ""uithuisgeplaatsten"" die plaatsvonden, de schokkende verhalen van ouders, het etnisch profileren, enzovoorts, enzovoorts.

Elk zichzelf respecterend mens zou geen onderdeel moeten willen uitmaken van een kabinet onder leiding van een partij dat dit mogelijk heeft gemaakt. JA, dat was het kabinet Rutte III, maar dezelfde verantwoordelijken zitten er nog. Gelukkig konden we wel uit de schokkende stilte die volgde opmaken dat er (toch wel) mensen bij de VVD blijken te werken, zo kwam Kamerlid Mariëlle Paul zelfs even niet meer uit haar woorden van de schrik.

SP-Kamerlid Renske Leijten roept nu op om hiervan niet opnieuw een regering-oppositie tegenstelling te maken. Maar alleen al uit respect voor deze aantallen zou de VVD op moeten donderen. Nogmaals, dezelfde mensen zitten er nog steeds. Wellicht op andere posten dan eerst, maar toch. Eerst het onderzoek naar de werkelijke aantallen afwachten. En dan mag het kabinet onder leiding van eeuwige premier Rutte lekker wegwezen. Gaan het dat doen? Nee, natuurlijk niet.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml