Meer burgermoeders: goed idee?
Binnenland

Meer burgermoeders: goed idee?.

Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld en senator Annemarie Jorritsma pleiten in een opiniestuk op de site van Binnenlands Bestuur voor meer vrouwelijke burgemeesters. 1-0 voor alle feministen, maar ook voor de rest?

Volgens Bijleveld en Jorritsma is het onacceptabel dat nog geen kwart van alle burgemeesters in Nederland een vrouw is. “De samenleving bestaat uit mannen en vrouwen, maar in het openbaar bestuur zie je dat niet terug.”

Natuurlijk moeten vrouwen mee kunnen beslissen, voor dat recht hebben ze in 1919 immers niet voor niets hard gestreden. Sommigen zijn we echter liever kwijt dan rijk. Voormalig burgemeester van Zaanstad Geke Faber is daar een mooi voorbeeld van. En over rijk gesproken: dat werd de burger van haar sowieso niet, aangezien het 50.000 euro aan belastingcenten kostte toen ze opstapte.
 
Motie van wantrouwen
Slechts een paar weken terug stemden de fracties Democratisch Zaanstad (DZ) en de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) daarnaast voor een motie van wantrouwen tegen de voormalige Zaanse burgemeester. Volgens hen faalde zij jammerlijk bij de aanpak van de onrust in de wijk Poelenburg in Zaanstad. Faber had DZ-fractieleider Juliëtte Rot ook best even een publiekelijk hart onder de riem kunnen steken, nadat treitervlogger Ismail Ilgün haar midden op straat intimideerde en uitmaakte voor ‘karakterloos’, vinden beide partijen. Laten we hopen dat haar toekomstige vrouwelijke collega’s ons wel kunnen overtuigen.

Bekijk hieronder het filmpje dat we schoten rondom de ophef van het exorbitante afscheidsfeest van Faber:

Alle artikelen geladen. Overzicht →