Meerderheid Kamer is vóór omstreden handelsverdrag CETA
Binnenland

Meerderheid Kamer is vóór omstreden handelsverdrag CETA.

Op de barricades nu het nog kan! De Tweede Kamer gaat morgen massaal vóór goedkeuring van het vrijhandelsverdrag met Canada, CETA, stemmen Dat blijkt uit het extra beraad vanochtend tussen minister Ploumen van Handel en de Tweede Kamer.

Veel maatschappelijke organisaties zoals vakbonden FNV en CNV, De Consumentenbond, Greenpeace en Milieudefensie zijn allemaal tegen het verdrag, weet de NOS. Politiek gezien zijn VVD, D66 en PvdA voor en dus maakt het niet meer uit wie er tegen is, omdat ze met z'n drieën gemakkelijk genoeg stemmen hebben.

De PvdA was in eerste instantie, net als haar linkse broeders SP en GroenLinks, vooral tegen. Nadat de VVD op de PvdA heeft ingepraat ziet de arbeiderspartij plotseling ook de "economische voordelen". En die wegen zwaarder dan de angst voor de dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Aanpassingen

Om het akkoord er door te drukken is het op verschillende punten aangepast. Mede daarom willen de SP en GroenLinks dat de stemming wordt uitgesteld. Alsof ze dan ineens wel vóór vrije handel met Canada zijn.

In september gingen veel mensen al op de barricades in verschillende Europese steden tegen TTIP en CETA, maar dat mag allemaal niet baten. De verwachting is dat het verdrag op 27 oktober in Europa wordt goedgekeurd.

Maar wat was CETA ook nog maar? Waarom is het net zo erg als TTIP? En is het eigenlijk wel zo erg? Kijk nog maar even naar het stukje van Zondag met Lubach van oktober vorig jaar:

Alle artikelen geladen. Overzicht →