Meest populaire jongensnaam in 2017: Noah of Mohammed?
Binnenland

Meest populaire jongensnaam in 2017: Noah of Mohammed?.

Yes, daar issie weer. De jaarlijkse lijst met meest gegeven babynamen in Nederland. Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaven ouders in 2017 het vaakst de naam Noah (635 keer) aan hun zoon. Emma (755 keer) was favoriet als meisjesnaam.

Wie echter de site van de SVB bezoekt en uitvogelt wat nu echt de meest populaire naam in Nederland is, komt tot een hele andere conclusie wat betreft jongensnamen. Daarbij in acht genomen dat de SVB uit privacyoverwegingen heeft besloten namen die niet minimaal 25 keer zijn gegeven, niet op te nemen in de lijst.

Wij voeren in: Mohammed (221 keer) en alle mogelijke vervoegingen als Mohamed (211 keer), Muhammed (110 keer), Mohammad (51 keer), Muhammad (43 keer), Mohamad (niet bekend), Muhamed (niet bekend), Muhammet (niet bekend), Mouhamed (niet bekend), Muhamad (niet bekend), Mahamuud (niet bekend).

Het is niet zo'n heel moeilijk rekensommetje, maar alles bij elkaar opgeteld komen wij tot een totaal aantal van 636. Heel goed, dat exact één Mootje meer dan de 635 Noah's die er in 2017 zijn bijgekomen.

Waarschijnlijk is er zelfs een handjevol Mootjes bijgekomen. Dat kunnen we echter niet met zekerheid stellen, door de eerdergenoemde 'privacymaatregel'. Hierdoor hebben we geen vinger kunnen leggen op het aantal nieuwe Mohamads, Muhameds, Mihammets, Mouhameds, Muhamads en Mahamuuds.

Dat Mohammed etcetera immens populair is, is niet iets dat sinds afgelopen jaar aan de orde is. In 2016 was de naam ook al het meest gegeven. Toen kregen 724 jongens de naam (of een van de vervoegingen) van hun ouders.

Nu zou u kunnen zeggen, werp ook eens een blik op de vervoegingen van de naam Noah. Daar heeft u een goed punt. Volgens vernoeming.nl gaat het dan om Noa en Noach. Beide namen zijn niet opgenomen in de lijst van de SVB.

Trouwens, hoe denkt u over de statistieken in Groot-Brittannië en Wales?. De Britten claimen dat Oliver de naam is die het meest aan pasgeboren jongens wordt gegeven. In werkelijkheid is dit... Juist ja, Mohammed of een van zijn vervoegingen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →