Meeste pieten blijven zwart
Binnenland

Meeste pieten blijven zwart.

Alle ophef ten spijt zal de gemiddelde Sinterklaasintocht zijn ouderwetse arbeidskrachten behouden. Uit een rondgang van regionale omroepen en de NOS, blijkt dat de comités in veel dorpen en steden kiezen voor traditionele zwarte en bruine pieten bij de intocht.

Waar veel zwarte knechten wel worden vergezeld door Roetveegpieten, Vitaminepieten en andere creatieve schepsels, blijft Zwarte Piet dus alomtegenwoordig. Het meerendeel van de comités wil geen verandering doorvoeren omdat de discussie in hun gemeente niet zou spellen. Een aantal gemeentes wil het Sinterklaasjournaal afwachten, zo niet de Zeeuwse gemeente Hulst:

Van de 223 bevraagde intochtcomités meldden alleen Heemstede en Amsterdam Zwarte Piet dit jaar te hebben afgevoerd in de zak. Het feit dat de hoofdstad stopt met Zwarte Piet lekte vorige week al uit: 

Of de NTR het voorbeeld van RTL gaat volgen is nog even afwachten. Wel onthulden betrokkenen dat het Sinterklaasjournaal, dat woensdag van start gaat, er 'heel anders' uit gaat zien. "Iedereen zal merken dat de kritiek op Zwarte Piet in dit script serieus genomen wordt", vertelde Bob Fosko alias Pietje Precies aan de Azijnbode.

Alle artikelen geladen. Overzicht →