Mensen met dissonante stemmen, geluiden en meningen zijn óók burgers

Mensen met dissonante stemmen, geluiden en meningen zijn óók burgers 

14 januari 2023 - 11:48

Alleen al omdat ze elke dag trending is, ben ik fan van Raisa Blommestijn. Een kijkje op haar timeline en je weet dat je niet gek bent, en zij al helemaal niet maar juist dapper. Wat ga er maar staan: dingen benoemen zoals ze zijn, is tegenwoord al dapper. Alleen obese vrouwen, vrouwen met bril of gedresseerde allochtone vrouwen hebben dat privilege. In ‘kwaliteitscouranten’ bezingen ze de nieuwe kleren van de keizer, terwijl Raisa het lef heeft om te zeggen dat de keizer helemaal geen kleren aan heeft. FOEI! Hoe dúrf je!

En nee, ik kijk geen tv meer. Ook geen ON. Ik hoor en lees wel regelmatig dat Omroep ON van de buis moet. ON is de PVV van Hilversum: ze hebben een toegangspas tot de studio, vreten mee uit de belastingruif maar meedoen is uit den boze. Fascisten zijn het!

En dat terwijl de ware fascisten de anderen zijn. Want als Raisa tweet: “Misschien moeten die migranten die in hongerstaking zijn gegaan eens proberen hoe het is om maar 150 gram groente en 100 gram vlees op een dag te eten” kun je het daar toch alleen maar mee eens zijn? Wat goed genoeg is voor onze ouderen, is goed genoeg voor vluchtelingen. En hoe spot on is deze constatering:

“2021 - voor het binnengaan van een restaurant: “bent u gevaccineerd?” De maatschappij: prima.

2023 - na al een jaar onverklaarbare oversterfte wanneer weer iemand plots overlijdt: “was diegene gevaccineerd?” De maatschappij: hoe durf je dat te vragen?! Dat is privé!”

De dubbele moraal is zum kotzen terwijl heus niet alles wat Raisa doet, goed is. Haar houding m.b.t. het slavernijverleden en excuses zijn niet de mijne. Trauma gaat in je genen zitten, vraag maar aan de nazaten van Holocaust-overlevenden. Het zou interessant zijn om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de duur van trauma. Hoeveel generaties gaan daar overheen eer trauma uitgewerkt is. Bovendien, als nazaten van VOC-handelaren nog steeds profijt van hun grachtenpanden en vastgoedportefeuilles hebben, die hun basis vinden in winsten uit slavenhandel, dan is het toch redelijk aannemelijk dat het bestaan van nazaten van slaven ook nog steeds getekend wordt door hun verleden? Wat niet zegt dat ik pro-herstelbetalingen ben (het is wel klaar he?). Sterker nog, de uitspraak: ‘ik heb nooit slaven gehouden, jij bent nooit slaaf geweest’ is gewoon waar. Maar het een sluit het ander niet uit. En Raisa’s gezemel over wit en blank, ja sorry, ook daarin ga ik niet mee. Als migrantendochter die deze taal bewust geleerd heeft, is het afleren van vanzelfsprekendheden zoiets als spookrijden. Ik ben blank maar hey, je mag me ook best wit noemen. Hoewel olijfkleurig ook oké is. Je doet maar. Hoe jij mijn kleur noemt, doet niets af aan mijn zijn.

Raisa dus. En Omroep ON. Als de publieke omroep het lef zou hebben om mensen met dissonante stemmen, geluiden en meningen net zoveel zendtijd te geven als hun zelfbenoemde correcte mening, zou Raisa niet elke dag trending hoeven zijn. Of een Omroep ON nodig. Mensen met dissonante stemmen, geluiden en meningen zijn óók burgers van dit land, betalen óok belastingen en willen zich óók vertegenwoordigd zien. Raisa is net zo dapper als de randdebielen van Extinction Rebellion, Bij1 of die Zwarte Omroep waar ook belastinggeld heengaat maar waar we nooit van terugzien of -horen. De NPO ziet dat ongetwijfeld als een voorschot op de herstelbetaling waar het bestaan van ON het bewijs van haar eigen falen is. En dus moeten ze uit het bestel. Tot die tijd: GOGOGO RAISA!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.