Mensenrechtencollege: 'Alleen Oekraïners opvangen = discriminatie'

Mensenrechtencollege: 'Alleen Oekraïners opvangen = discriminatie' 

29 juli 2022 - 09:55

Het is ook nooit goed hè... Gemeenten die geen trek hebben in Veiligelandiërs die alleen maar voor overlast zorgen, maar wél Ter Apel willen ontzien door alleen Oekraïense vluchtelingen op te vangen, maken zich schuldig aan pure discriminatie en dus mag dit niet. 

Onze staatssecretaris Eric van der Burg dacht een leuk plannetje te hebben om de crisis in de asielopvang het hoofd te bieden, door als noodoplossing gemeenten toe te staan alleen vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen maar geen asielzoekers uit andere landen.

Maar daar is het College voor de Rechten van de Mens: het is verboden zo'n onderscheid te maken, tenzij er een wettelijke uitzondering is. En die is er niet. Als het kabinet hier toch in meegaat, dan werkt het niet alleen discriminerend beleid van gemeenten in de hand, maar legitimeert het dit ook.

Van der Burg moet de gemeenten duidelijk maken dat dit niet door de beugel kan, aldus de onafhankelijke toezichthouder op de mensenrechten. "Ook in crisissituaties heeft de overheid de plicht om adequate opvang te garanderen aan alle asielzoekers en ontheemden en mag zij daarbij niet discrimineren."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml