Merendeel asielzoekers begrijpt Nederlandse manier van leven
Binnenland

Merendeel asielzoekers begrijpt Nederlandse manier van leven.

De Nederlandse asielinstellingen doen het redelijk goed, zo blijkt uit onderzoek onder asielzoekers en vluchtelingen die naar ons prachtige kikkerlandje zijn gekomen. Maar liefst zeven op de tien asielzoekers begrijpen de Nederlandse levensstijl nadat ze daarover na aankomst een inleidend gesprek hebben gehad.

In dat gesprek wordt Artikel 1 van de Grondwet uitgelegd, dat in Nederland iedereen mag zijn wie hij is, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, seksuele voorkeur, ras en geslacht.

Dat betekent overigens niet dat er geen ruimte is voor verbetering, want helaas heeft 19 procent van de ondervraagden geen idee waar het gesprek precies over ging. Elf procent gaf - op geheel poldermodelliaanse wijze - het antwoord 'er tussenin'.

De onderzoekers wilden achterhalen hoe asielzoekers hun bejegening hebben ervaren. Het werd gedaan onder afgewezen asielzoekers die met alle drie de asieldiensten te maken hebben gehad. Over het algemeen doen het IND, het COA en Dienst Terugkeer & Vertrek het best goed.

Benieuwd naar het onderzoek? U kunt het hier teruglezen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →