Merkel bleibt es schaffen
Buitenland

Merkel bleibt es schaffen.

Bondskanselier Angela Merkel blijft volhouden: "Wir schafffen das!" Dat zei ze op de vervroegde jaarlijkse persconferentie. Normaal houdt ze die na haar vakantie, maar vanwege aanslagen in Würzburg, München en Ansbach kwam ze vroeger terug van vakantie om het Duitse volk toe te spreken.

Merkel is door de aanslagen onder vuur komen te liggen vanwege de aanslagen en haar ruimhartige asielbeleid. In haar toespraak sprak ze er nu van dat Duitsland in oorlog is met Islamitische Staat (IS), maar benadrukte geen oorlog te hebben met de gehele islam.

De bondskanselier erkent dat er maatregelen in Duitsland nodig zijn, maar blijft bij haar standpunt dat het land mensen uit oorlogsgebieden op moet vangen. Ze noemt het zeer bedroevend dat de daders van Würzburg en Ansbach zelf asielzoekers waren, naar Duitsland gekomen om bescherming te zoeken tegen oorlog en geweld.

Angela stelde ook nog dat 'lone wolves' die aanslagen plegen in Duitsland een nieuw verschijnsel zijn.  "Daders die onze veiligheidsdiensten niet opvallen, zijn een nieuw probleem voor de veiligheid." Mede daarom wordt de wapenwet aangepast. Het moet onmogelijk worden voor particulieren om rechtstreeks via internet zelf een wapen te kopen, weet de NOS.

Meer lezen over Vluchtelingen?
Alle artikelen geladen. Overzicht →