Merkel buigt weer (een beetje) voor Erdo
Buitenland

Merkel buigt weer (een beetje) voor Erdo.

De Duitse regering laat vandaag de draaikwaliteiten van een goede PvdA'er zien. In juni erkende de Bondsdag de Armeense genocide nog, maar voor opperottomaan Recep Tayyip Erdogan gaat de regering dat standpunt ietsje afzwakken. 

De regering heeft gezegd dat de resolutie juridisch niet-bindend is, meldt NRC. Dit was al zo vanaf het moment dat de resolutie werd aangenomen, maar het extra benadrukken legt wel wat diplomatiek gewicht in de schaal. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken ontkent overigens dat de regering zich van de resolutie distantieert. 

De NOS bestempelt deze beslissing als een politiek gebaar richting de Turken. Onze oosterburen willen hun parlementariërs graag naar de Turkse luchtmachtbasis Inçirlik sturen voor een bezoek aan Duitse militairen die er gelegerd zijn in de strijd tegen Islamitische Staat. Ankara houdt dit echter tegen, als represaille voor het erkennen van de Armeense genocide. 

Merkel boog al meermaals dit jaar voor de lange arm van Turkije: ze stond toe dat de Duitse komiek Jan Böhmermann vervolgd kon worden omdat hij R-Dog een geitenneuker noemde. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →