'Merkel is een volksverrader'
Buitenland

'Merkel is een volksverrader'.

Betogers hebben de feestelijkheden in verband met de Duitse Dag van de Eenheid in Dresden vandaag ruw verstoord. Met name Bondskanselier Angela Merkel was de kop van jut.

Ongeveer honderd demonstranten schreeuwden kreten als: "volksverrader" en "Merkel moet weg", op het moment dat Merkel net wilde beginnen aan een speech over een dag van vrede en dankbaarheid. Ook president Gauck en andere politici waren het middelpunt van kritiek. De uitingen namen een dusdanige vorm aan dat de vrouw van de Saksische minister van Economische Zaken het niet droog kon houden en tot tranen toe geroerd was.

Merkel hield het hoofd echter koel. Wel wilde ze kwijt dat Duitsland 26 jaar na de hereniging aan de vooravond van nieuwe problemen staat.

Pegida

Toen de toespraken afgelopen waren was het weer tijd voor de Duitse anti-islambeweging Pegida. Zij hielden een demonstratie waaraan zo'n 4 tot 5.000 mensen meededen. Dit leidde niet tot een clash met tegendemonstranten. In totaal werden de festiviteiten bezocht door zo'n 450.000 mensen. Vooraf was er gerekend op 750.000 man. Al met al moesten 2.500 dienders de boel in het gareel houden, zo weet de NOS.

Alle artikelen geladen. Overzicht →