#MeToo: 'Meerderheid NL'se vrouwen op werk seksueel geïntimideerd'

#MeToo: 'Meerderheid NL'se vrouwen op werk seksueel geïntimideerd' 

17 juni 2021 - 10:16

Nou, werkende mannen van Nederland, dit is niet de bedoeling natuurlijk. Ondanks alle aandacht voor #MeToo blijkt nog steeds dat een meerderheid van de vrouwen in Nederland op werk seksueel geïntimideerd wordt.

Wat doet u dan als man zoal? Bijvoorbeeld seksueel getinte opmerkingen maken, schunnige woorden gebruiken, sissen of ander vervelend taalgebruik richting uw vrouwelijke collega's. Een derde van de vrouwen heeft zelfs wel eens te maken gehad met aanranding of een andere fysieke vorm van seksuele intimidatie.

Hoe we dit weten? Dankzij een onderzoek van vakbond CNV onder 2.700 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond (daar hebben we hem weer!). Maar schokkende cijfers natuurlijk: "Omgerekend betekent dit dat zeker twee miljoen vrouwen op de werkvloer te maken hebben met een vorm van seksuele intimidatie. Ongekend", aldus voorzitter Piet Fortuin.

Mannen worden trouwens ook seksueel geïntimideerd, maar een stuk minder dan vrouwen: van de ondervraagde mannen zegt 18 procent wel eens seksueel getinte opmerkingen te krijgen, en 5 procent heeft te maken gehad met een fysieke vorm van seksuele intimidatie.

En weet u wat nou het ergste is? Ruim een kwart weet nog steeds niet waar ze terecht kunnen met klachten. Ook een kwart geeft aan dat seksuele intimidatie überhaupt niet goed bespreekbaar is. Dus u raadt het al: het CNV roept het kabinet op om zo snel mogelijk in te grijpen en met effectieve regelgeving te komen. Zo zou ieder bedrijf een protocol tegen seksuele intimidatie moeten ontwikkelen en zou elke werknemer een beroep moeten kunnen doen op een vertrouwenspersoon. Ook zouden werkgevers een veilige sfeer moeten creëren.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml