Metro fakenewst 'racisme-artikel' 

08 december 2017 - 15:19

Gisteren gespot op de website van gratis krantjes-verspreider Metronieuws: 'Donkere man zet racistische vrouw op haar plaats'.

Goh, denkt u bij het lezen van zo'n suggestieve kop. De vrouw in kwestie heeft zeker beledigende taal gesproken over de huidskleur van de man.

Niets van waar, mensen. Als we het bijgevoegde Facebookbericht even opzoeken, blijkt er een converstatie te hebben plaatsgevonden in de First Class-wachtrij op Washington Airport.

Dat gesprek ging toevallig tussen een man met een donkere huidskleur en een blanke mevrouw, zo zien we op de gepubliceerde foto.

Volgens Emmit Eclass Walker, de man die het bericht op zijn Facebookpagina postte, verliep het gesprek als volgt:

Blanke vrouw: "Sorry, maar ik denk dat je op de verkeerde plek staat. Je moet ons erdoor laten. Dit is de rij voor priority boarding".

Walker: "Priority betekent First Class toch"?

Blanke vrouw: "Ja, sorry maar ze roepen jullie om als wij aan boord zijn".

Walker: "Kalmeer, mevrouw. Ik sta op de juiste plek, sta hier langer, u kunt boarden na mij".

Blanke vrouw roept in het openbaar: "Hij zal wel militair zijn ofzo, maar wij hebben betaald voor onze plaatsen dus hij zal toch echt moeten wachten".

Walker: "Nee, ik ben te dik voor elk leger. Ik ben gewoon een neger met geld".

Heeft u hier het racisme al ontdekt? Zou de auteur van het artikel, Daisy Heyer, wel op de hoogte zijn van de betekenis van woord racisme, of gewoon uit zijn op ordinair punten scoren?

Het artikel van Metro bevat verder nog twee zinnen waarvan wij niet helemaal begrijpen waarom er in deze vorm voor is gekozen. Het begint al bij de opening:

"Een blanke vrouw die het zich niet kan voorstellen dat een donkere man ook business class kan betalen is behoorlijk op haar plaats gezet."

Pfoe, dat is nogal een aanname. Heeft de vrouw dit letterlijk gezegd? Blijkt in ieder geval niet uit de gespreks-verslaglegging van Walker.

Dan de afsluiting van het artikel:

"We denken dat de vrouw in kwestie haar lesje wel geleerd heeft..."

Uhm. Lesje geleerd? Wellicht had mevrouw gewoon haast, geen zin om te wachten, vond ze het kapsel van die meneer niet leuk, stonden zijn schoenen haar niet aan, was ze moe, geïrriteerd of whatever. Wij spreken dit gedrag zeker niet goed, maar wie weet wat er in het bolletje van de vrouw omging op dat moment. De racismekaart trekken ligt voor de hand, maar helemaal juist is dat dus niet.

Omdat wij de lulligste niet zijn en heel graag willen weten waarom er door een redactielid aannames worden neergekalkt, hebben wij Metronieuws om een reactie gevraagd. Helaas hebben wij nog niets van hen mogen vernemen. Mocht dat alsnog gebeuren, dan zullen wij die reactie uiteraard bijvoegen.

 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie