Mexico: 'Politie negeerde massamoord'
Buitenland

Mexico: 'Politie negeerde massamoord'.

Een vermeende drugsdiefstal heeft tot tientallen of zelfs honderden moorden geleid in het noorden van Mexico, bij de grens met Texas. Daarbij werkten de narcoticahandelaren nauw samen met de autoriteiten, blijkt uit een vandaag gepubliceerd overheidsrapport. 

De massamoord vond begin 2011 plaats op twee boerderijen bij de stad Allende in de staat Coahuila, schrijft AP. Lichamen van slachtoffers, onder wie vrouwen en kinderen, werden onherkenbaar gemaakt. Volgens een getuige verbrandden de criminelen de lijken urenlang, totdat identificatie onmogelijk was geworden.

De broers Miguel Angel en Omar Trevino, regionale leiders van de bende Zetas, stuurden op 18 maart minstens zestig huurmoordenaars naar Allende om daar een weekend lang wraak te nemen op de familie Garza, die de dope zou hebben gejat. Buren van slachtoffers werden aangemoedigd hun huizen te plunderen. Daarna sloopten de boeven 32 van de woningen, waarbij ze gebruikmaakten van bulldozers en andere zware apparatuur.   

Mexicaanse agenten totaal corrupt

Uit de studie is gebleken dat de politie soms meehielp met het vangen van de doelwitten of was geïnstrueerd hun hulpoproepen te negeren. Corrupte dienders in de regio incasseren maandelijks zo'n 5.000 Amerikaanse dollars van de drugsbendes. 

42 vermisten

De staat Coahuila denkt dat het ondoenlijk is om achter het precieze aantal slachtoffers van het bloedbad te komen. In elk geval zijn er 42 vermiste personen gerelateerd aan deze zaak. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →