'MH17-schutter' pleegt zelfmoord
Buitenland

'MH17-schutter' pleegt zelfmoord.

Zoals u ongetwijfeld wel weet heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid geconcludeerd dat het een Russische BUK-raket was waarmee MH17 naar beneden gehaald is. De Russen hebben hier echter een totaal andere lezing van.

Volgens hen is MH17 neergehaald door de Oekraïner Vladislav Voloshin, hij was destijds 29 jaar en als piloot van een Soe-25 vliegtuig bij de Oekraïense luchtmacht in dienst. Volgens Rusland heeft hij het MH17-toestel verward met een ander vliegtuig en het uit de lucht geschoten.

Een lezing waar nogal wat haken en ogen aanzitten. Voloshin stelde dan ook in een BBC-documentaire dat de beschuldigingen ongegrond zijn. Het zou één grote Russische smeercampagne zijn. "Ik heb de MH17 niet neergeschoten. Een voormalige militaire kameraad van me, een werktuigbouwkundig ingenieur, heeft valse verklaringen afgegeven. We vlogen niet eens die dag."

Volgens zijn vrouw en collega's voelde Voloshin zich al een tijdje depressief. Hij beroofde zichzelf met een pistoolschot van het leven. Zijn familieleden vonden hem zwaargewond in huis, in het ziekenhuis overleed hij uiteindelijk.

Alle artikelen geladen. Overzicht →