MH17-stukken openbaar onder druk rechter
Binnenland

MH17-stukken openbaar onder druk rechter.

De Nederlandse overheid is er na de ramp met de MH17 vanaf dag één van uitgegaan dat Russische separatisten de daders waren. Ook ging de overheid er al snel vanuit dat er geen overlevenden waren en dat mogelijk niet alle lichamen of lichaamsdelen teruggevonden zouden worden. Dat is te lezen in documenten die deze week door de landsadvocaat vrijgegeven zijn in een gezamenlijke procedure van RTL Nieuws, de NOS en de Volkskrant.

Uit die verslagen blijkt verder onder meer dat topambtenaren een voorkeur hadden voor strafvervolging in Nederland. "Vervolging gewenst in Nederland", is te lezen.

Op 23 juli, zes dagen na de ramp, schrijft de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) een alarmerend stuk (pdf) voor het crisisteam van ministers. "De onbewaakte staat van het rampgebied en de berichten over compromittering van wrakstukken bevestigen opnieuw dat onderzoek naar de toedracht van de ramp moeilijk zal worden... Er moet wellicht ook rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat niet alle lichamen of lichaamsdelen zullen worden teruggevonden of geïdentificeerd.''

De documenten die door RTL integraal online zijn geplaatst, werpen meer licht op de vraag hoe de Nederlandse overheid omging met de nasleep, en hoe groot de problemen vanaf dag één zijn geweest.

Alle artikelen geladen. Overzicht →