Michael P. voor het hekje: een overzicht
Binnenland

Michael P. voor het hekje: een overzicht.

Eindelijk is het dan zover: vandaag wordt de rechtszaak tegen de verkrachter en moordenaar van Anne Faber - Michael P. - inhoudelijk behandeld. Natuurlijk is heel Nederland benieuwd naar de motieven van deze gestoorde gek man.

En wat blijkt? Michael is bijzonder spraakzaam en doet betrekkelijk uitgebreid verslag van die voor de 25-jarige studente zo fatale 29 september. Hieronder volgt een korte samenvatting van wat er inmiddels bekend is.

Als we Panhuis moeten geloven, had die dag net zo goed heel anders kunnen aflopen. Het enige wat hij die dag wilde doen was klussen. Tegen zijn vriendin (ja, er is dus iemand die valt voor deze gast) zegt hij dat hij de verjaardag van zijn ma gaat vieren (want, klussen doet hij liever zonder gestoord te worden). O ja, zijn telefoon is kaduuk en daarom viel die toevallig die dag steeds uit.

Stom toeval

Door een ongelooflijke crue samenspeling van het lot botsten de twee tegen het eind van de middag op elkaar (Anne op de fiets, hij op de scooter) bij een kruising in het bos. Anne wilde vervolgens de politie bellen, Michael wilde dit niet (want reed rond op onverzekerde scooter) en daarom verkrachtte hij haar.

Gekke reden, vindt u niet? Maar u moet er wel rekening mee houden dat Michael zwaar verslaafd is aan Ritalin. Op dat moment lag de consumptie op zo'n tien tot vijftien pillen. Afijn, hij bedreigde Anne met een mes en verkrachtte haar MAAR wilde haar daarna wel vrijlaten.

Roep om hulp werd Anne fataal

In een worsteling weet Anne het mes in zijn hand te planten maar kan niet ontsnappen. Hierop bindt hij haar met tiewraps vast achterop zijn scooter. Als Anne om hulp begint te roepen wanneer een fietser passeert slaan ineens de stoppen bij hem door en snijdt hij uit paniek haar keel door.

Dat hij vervolgens haar lichaam verborg (met de auto van zijn ma) en de sporen op haast professionele wijze uitwiste is ook eenvoudig te verklaren: hij had bij CSI gezien hoe je met chloor DNA-sporen kan uitwissen. Gelukkig deed hij dat niet grondig genoeg: zoals bekend liep deze meneer tegen de lamp toen tijdens een van de zoekacties de jas van Anne met zijn DNA-sporen werd gevonden.

Helder moment: ik was fout 

Overigens is deze meneer zich wel bewust van het feit dat hij zich niet helemaal normaal gedragen heeft. "Ik heb de fouten gemaakt", aldus Michael tegen de rechter. "Zij heeft niets verkeerd gedaan."

Alle artikelen geladen. Overzicht →